Umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek: "Vsak poletni festival je izziv!"

Umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek: "Vsak poletni festival je izziv!" (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
9. 2. 2017

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana živi za glasbo. Je izobražen klaritenist, ki kljub skrbi za tako velik zalogaj, kot je Festival Ljubljana, še vedno najde čas za igranje in tudi za svoje štiri otroke. Ker je pred vrati že 65. Festival Ljubljana, ki ga bo 9. februarja odprl Londonski kraljevi filharmonični orkester, je bila to prava priložnost za pogovor o pestrem glasbenem dogajanju, ki nas čaka.

► Pred vrati je že 65. Ljubljana Festival. Kaj je tisto, kar bo obiskovalce privabilo letos, kaj bi izpostavili?

Festival Ljubljana, ki je član evropskega združenja festivalov EFA vse od leta 1977, je eden najprepoznavnejših v Evropi in je v svoji dolgi zgodovini na poletnih festivalih gostil ustvarjalce, ki jih poznajo največji svetovni odri. Tudi v prihajajočem letu nameravamo gostiti mednarodno uveljavljene umetnike. Ljubljana Festival bo 28. junija odprl svojo 65. izvedbo s Carmino Burano Carla Orffa. Predstavo bo izvedla najslavnejša uprizoritvena skupina na svetu, katalonska La Fura Dels Baus, ki je doslej pripravila prave spektakle in nadgradila številne opere. Skupina, ki za svoje nepozabne dogodke uporablja kombinacijo glasbe, svetlobnih učinkov, videa, filma, akrobatike in plesa ter izjemne scenografije, bo scensko kantato Carmina Burana spomladi izvedla v Barceloni in Madridu. Na Ljubljana Festivalu bo ponovno nastopila slovita mezzosopranistka Elina Garanča, ki redno nastopa po največjih opernih in koncertnih odrih sveta.

V glasbeni družini rojena umetnica je zaslovela leta 2003 z izjemnim nastopom na Salzburškem festivalu. Izpostaviti velja tudi Orkester Sanktpeterburške filharmonije z dirigentom Temirkanovim, Poljski nacionalni balet, tenorista Carlosa Alvareza, pianistko Marto Argerič, Pekinško opero, Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga z izjemnim dirigentom Valerijem Gergijevom, violinista Nigela Kennedyja in druge. 65. Ljubljana Festival bomo zaključili 31. avgusta s koncertom slovitega Orkestra Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga. Tudi to sezono bodo festival zaznamovale baletne in operne predstave, komorni in simfonični koncerti, XX. Mednarodna likovna kolonija, Ljubljana Festival na Ljubljanici, muzikali ter ustvarjalne delavnice za otroke in mladino.

► Program oblikujete vi sami? Je kakovost draga ali to ni nujno?

Festival Ljubljana že 65 let privablja v Ljubljano velika glasbena imena, zadnjih 25 let pod mojim vodstvom. Ko sem pred četrt stoletja nastopil mesto umetniškega vodje, poletni festival še zdaleč ni bil tako obsežen, saj tudi sredstev ni bilo. Nemalokrat je res tako, da so honorarji kakovostnih in svetovno priznanih izvajalcev zelo visoki, seveda pa si na Festivalu Ljubljana prizadevamo, da damo možnost nastopanja tudi manj uveljavljenim umetnikom, ki so prav tako vrhunski. Festival Ljubljana nudi tudi brezplačne dogodke, koncerte mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi, ustvarjalne delavnice in nekaj koncertov znotraj festivala Slovenski glasbeni dnevi.

► Se število obiskovalcev veča, pada ali ostaja konstantno?

Ljubljana Festival ima vsako leto veliko obiskovalcev in obiskovalk, kar nas seveda zelo veseli, saj nam daje potrditev, da izbiramo prave vsebine. Obiskovalce prireditev pritegnejo mednarodno uveljavljeni glasbeniki, saj jim za umetnike zvezdniškega kova ni treba iti v tujino, ker so koncerti v Ljubljani. Priljubljeni so koncerti opernih arij, koncerti lahkotnejših vsebin in muzikali. Muzikala Mamma Mia! in Cvetje v jeseni sta postala pravi uspešnici in zagotovo bo tako tudi z letošnjim muzikalom Vesna, ki bo premierno na sporedu 7. junija.

► Se kriza pozna, si ljudje ne privoščijo več toliko kulture? Bi morale biti vstopnice cenejše?

Vsak poletni festival je izziv, ne glede na to, za katero izvedbo gre, naše občinstvo pa je zahtevno in strogo z izbranim okusom. Kriza nas je seveda zaznamovala, a kljub temu nam nekako uspe na poletnem festivalu gostiti velika imena. Obiskovalci prireditev se kljub krizi odločijo in namenijo svoj denar za naše prireditve, saj nas kultura vse izpopolnjuje. Menim, da so naše vstopnice cenovno dostopne, saj je treba za prireditve visoke kakovosti v tujini odšteti mnogo več.

► Koliko stane pri nas najdražja vstopnica za koncert? Pa v tujini?

Naša najdražja vstopnica se vrti okoli stotih evrov. Kot že rečeno, v tujini bi za vstopnico za kakovostno prireditev plačali več.

► Financira vas Mestna občina, ostalo pa si morate verjetno poiskati sami. So težave s sponzorji, pridobivanjem sredstev?

Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo prispevata del finančnih sredstev za izvedbo festivalov, za kar se jima zahvaljujemo. Del sredstev dobimo še iz naslova prodanih vstopnic in nekaj s strani sponzorjev ter donatorjev. Pridobivanje le-teh pa je vsako leto težje, saj je vedno manj posluha za kulturo. Ampak z veliko željo in trudom je možno prav vse.

► Že skoraj četrt stoletja ste na čelu Festivala Ljubljana. Kje po vseh teh letih najdete izziv?

Vsako sezono se znajdem pred izzivom, kako ustvariti nov Ljubljana Festival, ki bo še boljši kot preteklo sezono. Moja želja in trud sta vsako leto poplačana, ko naše vrhunske dogodke obišče več deset tisoč obiskovalcev.

► Ste izobražen glasbenik, klaritenist. Vadite vsak dan?

Glasba je stalnica v mojem življenju, moja muza in energija za vsak dan. Narekovala mi je tudi izbiro študija, klarineta. Vaditi poskušam vsak dan in vsakokrat v tem zelo uživam in se sprostim.

► Menda preživite kar pol leta na službenih poteh. Vas vaši otroci pogrešajo?

Imam štiri otroke, dva sta že odrasla in živita svoje življenje. Hčerka Lana na primer je že vrsto let v tujini, kjer gradi uspešno kariero violinistke. Imam še dve hčerkici, ki pa me prav gotovo pogrešata ob mojih odsotnostih, a so tisti skupni trenutki toliko slajši.

Prihaja Londonski kraljevi filharmonični orkester

Za začetek že 65. Ljubljana Festivala pa je Darku Brleku uspelo povabiti pravo glasbeno poslastico, ki navdušuje občinstvo po vsem svetu.

► Za uvod v letošnji Festival bo poskrbel Londonski kraljevi filharmonični orkester. Kaj bomo slišali?

Letos obeležujemo že 65. Ljubljana Festival, ki bo prav gotovo nekaj posebnega, zato smo se odločili, da bomo uvodni koncert pripravili nekoliko prej kot prejšnja leta, 9. februarja. Hkrati bo koncert tudi darilo Sloveniji ob kulturnem prazniku. Londonski kraljevi filharmonični orkester je v svoji 70 let dolgi tradiciji razprodal večino svojih koncertov po vsem svetu. Vodilo orkestra, ki sodeluje tudi s številnimi pop in rock legendami, ostaja izvajanje kakovostne vrhunske glasbe za široke množice poslušalcev po vsem svetu. Glasbeniki bodo pod taktirko uveljavljenega violinista in dirigenta Pinchasa Zukermana na ljubljanskem koncertu izvedli nekatera Beethovnova dela; Uverturo Egmont, 7. simfonijo in koncert za violino. Pinchas Zukerman velja že več kot štiri desetletja za fenomen v glasbenem svetu. Občinstvo in kritike navdušuje kot pedagog, violinist, violist, komorni glasbenik in dirigent.

Eva Jandl