Olja v kozmetiki: Katera olja so za na kožo in katera za v usta?

Olja v kozmetiki: Katera olja so za na kožo in katera za v usta? (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
28. 8. 2022

Trend naravne nege obraza je marsikatero žensko navdušil do te mere, da kožo neguje samo z naravnimi olji.

 Olja so sicer bistvena sestavina kozmetičnih izdelkov – tudi tistih, ki vsebujejo sestavine iz laboratorijev. Ampak tudi če bi pazili na poreklo, čistočo in starost, zaradi svojih lastnosti niso vsa olja idealna za nego kože. Nekatera lahko povzročijo tudi škodo.

"Zaradi sledenja trendom kozmetična industrija vse prevečkrat izpostavlja le posamezne učinkovine oz. aktivne sestavine ter premalo poudarja pomembnost preostalih sestavin v sestavi kozmetičnega izdelka. Druge sestavine kozmetičnega izdelka so prav tako pomembne – včasih še bolj kot učinkovine, saj lahko, če ne ustrezajo stanju kože, na njej povzročajo številne neprijetne in neželene učinke," pravi Nina Krajnc, med. spec. kozmetične terapije, soustanoviteljica kozmetike in akademije Aikon, kjer dela kot vodja strokovnega odbora, raziskovalka in predavateljica. Kozmetični izdelek je v grobem sestavljen iz vode in nosilnih olj v različnem razmerju, emulgatorjev, aktivnih sestavin ter konzervansov.

Vpliv na kožno bariero

"Emolienti zaradi svojih fizikalno-kemičnih lastnosti dobro prodirajo v vrhnjico in se vgradijo med lipidne komponente epidermalne bariere, skrajne plasti naše kože. Epidermalna bariera je pregrada med telesom in okolico. Celovitost bariere kože je izjemnega pomena za telo in ravnovesje kože. Kozmetična olja lahko, če niso primerno izbrana glede na tip in stanje kože, motijo barierno funkcijo kože, povzročajo zamašitev por, draženje in vnetje. Motena barierna funkcija lahko še naprej vodi v večjo prepustnost kože na snovi in zunanje dražljaje, kot je npr. UV-sevanje. S tem postane dovzetna za nastanek preobčutljivosti, vnetja, hiperpigmentacij, razgradnjo kolagena in v skrajni fazi kontaktne alergijske reakcije."

Krajnčeva priporoča le kratkotrajno uporabo olivnega olja v prvih fazah celjenja poškodb, predvsem pri zdravljenju razjed in opeklin. Pa tudi za novorojenčke, saj pravi: "Študija, izvedena v Združenem kraljestvu, priporoča olivno olje za nego kože novorojenčkov. Bariera postane popolno funkcionalna šele nekaj tednov po rojstvu, zato je olivno olje pomembno sredstvo za nego in pomoč pri nezreli barieri kože novorojenčkov. Pri izbiri olja za nego novorojenčka moramo upoštevati dejstva izsledkov raziskave, da lahko olja prodrejo v kožo in vplivajo na koncentracijo lipidov v krvi. Nasprotno pozitivnim učinkom pa so druge študije dokazale, da se pri dolgoročni uporabi olivnega olja zunanja plast povrhnjice tretiranega področja pri odraslih osebah zmanjša za kar 23 odstotkov, uporaba pa povzroča tudi rahlo razdraženost kože in rdečico."

Je bolje olja jesti ali mazati?

Olja so sestavljena iz maščobnih kislin. Maščobne kisline, kot so omega 3 in omega 6, so ključne za zdravo kožo, zato se priporočajo tako v hrani kot v kozmetiki. Topikalna uporaba (lokalni nanos izdelka) je lahko dejansko boljša od zaužitja (oralna uporaba) maščobnih kislin, ko gre za zdravje kože. "Večina zaužitih maščobnih kislin običajno v telesu oksidira, še preden dosežejo kožo. Zaradi tega je topikalni nanos izdelkov na kožo učinkovitejši pri dostavi te kritične kisline. Esencialne maščobne kisline so pomembne za zdravje kože, in to ne glede na stanje kože. Osebam z zdravo kožo topikalna uporaba izdelkov z maščobnimi kislinami pomaga zagotavljati zaščito pred UV-žarki in sončnimi opeklinami – kar je ključni korak za preprečevanje prezgodnjega staranja kože in nastanka gub," pojasnjuje Nina, zakaj so olja že sama po sebi negovalni izdelek. Prekomerna izpostavljenost UV-sevanju namreč povzroča poškodbe kože, kar se kaže kot vnetje in zmanjšana imunost kože.

Prezgodnje staranje je posledica prekomerne razgradnje kolagena v koži, izgube elastičnosti ter prekomernega izločanja pigmenta kože, kar vodi do zgubanosti in hiperpigmentacije. Maščobne kisline v izdelkih, ki se nanašajo na kožo, pripomorejo k zaščiti oziroma celo popravijo nastalo škodo, torej imajo pomlajevalni učinek.

Katera olja so za na kožo in katera za v usta?

"Olja z visoko vsebnostjo oleinske kisline (kot na primer olivno olje) motijo bariero kože in s tem njeno obrambno funkcijo, zato za nego kože niso primerna. Za nego kože so priporočljivi izdelki in olja z visoko vsebnostjo linolne kisline, kot so arganovo olje, konopljino olje, šipkovo olje, boragovo olje ter svetlinovo olje, saj je linolna kislina eden izmed sestavnih delov bariere kože," priporoča Nina in dodaja: “Ko govorimo o negovalnih oljih, je treba izbrati takšne z bolj uravnoteženim maščobno-kislinskim profilom in visokim deležem linolne kisline. Ne glede na to, ali olja vsebujejo visok delež oleinske kisline ali visok delež linolne kisline, standardiziran odmerek še ni določen in je predmet bodočih raziskav," opozarja Nina, ki raziskave ves čas budno spremlja.

"Priporočljivo razmerje kislin in odmerek olja nihata od problematike do problematike. Idealno olje za nego kože obnavlja bariero, deluje protivnetno ter protimikrobno, kože ne draži in ni alergeno. Za nego kože pa pogosto samo olja niso dovolj, razen pri problematikah, kot so atopijski dermatitis, psoriaza in ekcemi, kjer emulgatorji, konzervansi in druge učinkovine lahko delujejo dražilno. Za kakovostno nego kože je priporočljivo izbrati izdelke, ki poleg kakovostnih in nekomedogenih olj vsebujejo še druge učinkovine, prilagojene stanju in problematiki kože. Če se vseeno odločite za nego kože s čistimi olji, jih hranite v hladnem in temnem prostoru ali v hladilniku, da preprečite oksidacijo."

Fotografija: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story