Najpomembnejši dokumentarec leta - David Attenborough: A Life On Our Planet

Attenborough s svojim prodornim pristopom v dokumentarcu poudarja obseg problema, opozarja na posledice in želi ljudem vgraditi občutek upanja ter jim pomagati postaviti nove temelje okoljske zavesti. (foto: Foto: Ian West) Foto: Ian West
Vir: Story
7. 11. 2020

Verjetno ni na Zemlji nikogar, ki bi živel vsaj približno tako kot ljubljenec britanskih src sir David Attenborough.

Obraz BBC-jevih naravoslovnih dokumentarcev, ki s prepoznavnim pomirjujočim glasom že desetletja odstira najgloblje skrivnosti našega planeta, danes šteje častitljivih 94 let in po vseživljenjskem opazovanju rušenja sveta pred njegovimi očmi ob podpori Netflixa izdaja dokumentarec z naslovom David Attenborough: A Life On Our Planet.

Razsežnosti obsega okoljskega problema so tako nepredstavljive, da jih je malodane težko absorbirati ter predstaviti v toku enega dokumentarca, pa vendar z uokvirjanjem uničenega okolja skozi oči Attenborougha dokumentarec dejansko izpostavlja pomembna vprašanja.

Attenborough potrjuje dejstvo, da je velika količina divjih živali za vedno izgubljena in slika strašljivo sliko ne tako oddaljene prihodnosti, v kateri človeštvo nadaljuje pot nesmiselnega samouničenja. Na srečo se film ob izteku prestavi v bolj optimistično prestavo, saj hkrati poudarja velike zmage in se ne osredotoča na apokaliptično, temveč na obnovljeno prihodnost. Vredno ogleda.

Besedilo: Neja Drozg // Fotografija: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story