Ups, žgečkljivo! Spolne fantazije, ki veljajo za nenavadne, so zelo razširjene - poglejte si, o čem nekateri razmišljajo!

Ups, žgečkljivo! Spolne fantazije, ki veljajo za nenavadne, so zelo razširjene - poglejte si, o čem nekateri razmišljajo! (foto: Profimedia) Profimedia
26. 1. 2023

Voajerizem, ekshibicionizem in sadomazohizen so spolne prakse, ki so veliko bolj priljubljene, kot si morda predstavljate.

Parafilija je udomačen izraz na področju za duševno zdravje, z njim pa strokovnjaki označujejo nenavadne ali »nenormativne« spolne prakse.

Število spolnih fantazij, ki spadajo pod parafilične, se je sčasoma močno povečalo in je prišlo do točke, ko je na stotine stvari, ki človeka spolno vznemirjajo, označenih za nenavadne. A pokazalo se je, da veliko teh fantazij vendarle ni tako neobičajnih.

Dotaknili se bomo treh fantazij, ki jih psihologi uvrščajo med parafilične, čeprav so dejansko pogoste in zelo razširjene.

1. Pod angleško kratico BDSM se skriva več spolnih praks (privezovanje, disciplina, prevlada, podrejenost, sadizem in mazohizem), ki sploh niso redke in o katerih fantazira veliko ljudi. Nekatere med njimi so seveda bolj priljubljene in pogoste, druge manj.

Psiholog Justin Lehmiller je v raziskavo vključil več kot štiri tisoč Američanov in v knjigi Povej mi, kaj si želiš (Tell me What you Want) zapisal svoja dognanja. Večina žensk (93 odstotkov) in moških (81 odstotkov) je sanjarila o tem, da so bili v spolno podrejeni vlogi, prav tako je večina moških (85 odstotkov) in žensk (76 odstotkov) fantazirala o spolni prevladi nad partnerjem. Za nameček si je večina žensk (85 odstotkov) in moških (73 odstotkov) že zamišljala, da so bili med spolnim aktom zvezani, ali da bi zvezali partnerja.

Pri udeležencih raziskave je bila pogosta tudi želja po kombinaciji užitka in bolečine, saj je 60 odstotkov žensk in 56 odstotkov moških priznalo, da fantazirajo o sadizmu (šibanje in bičanje partnerja med spolnim aktom), 79 odstotkov žensk in 49 odstotkov moških pa je priznalo fantazije, povezane z mazohizmom (želeli so si biti šibani ali bičani).

Številke kažejo, da so fantazije iz skupine BDSM pogost način za spolno vzburjenje, še posebej podrejanje in privezovanje. Morda lahko ti podatki pojasnijo priljubljenost knjige 50 odtenkov sive.

2. Spolni akt v javnosti je še ena fantazija, o kateri razmišlja večina moških in ženska. V raziskavi je 84 odstotkov žensk in 81 odstotkov moških priznalo, da jih vzburja misel o seksu na javnem prostoru. To fantazijo uvrščamo pod ekshibicionizem, čeprav se razlikuje od stroge klinične opredelitve ekshibicionizma, ki vključuje razkazovanje golote ali spolne aktivnosti z namenom, da bi užalili, ali nadlegovali druge ljudi. Sanjarjenje o ljubljenju v javnosti je manj pogosto, ni pa redko – 13 odstotkov moških in 7 odstotkov žensk je poročalo, da jih vzburja ta misel, in sicer brez partnerjevega soglasja. Številke kažejo, da o »predstavi za javnost« sanjari kar precej ljudi.

3. Tretja fantazija, ki je precej razširjena še zlasti med moškimi, je voajerizem ali opazovanje neznanih oseb, ki se slačijo, ali ljubijo. Raziskava je razkrila, da je o tem razmišljalo 72 odstotkov moških in 48 odstotkov žensk.

Ko potegnemo črto pod rezultate raziskave, so številke zelo zgovorne. Kažejo, da bi morali strokovnjaki za duševno zdravje pri razvrščanju spolnih fantazij dobro premisliti, saj so mnoge tako imenovane nenavadne, parafilske sanjarije pravzaprav zelo pogoste fantazijske teme.

Bili bi površni, če ne bi omenili, da fantazije še ne pomenijo, da si oseba tega, o čemer razmišlja, tudi želi. Ali drugače: vse spolne fantazije še niso spolne želje. Številke iz raziskave povedo le, da so sodelujoči v študiji kdaj razmišljali o neki fantaziji, ne povedo pa, ali je to njihova najljubša sanjarija ali nekaj, kar se jim pogosto podi po glavi (v nekaterih primerih je šlo celo za enkratno misel).

Rezultate raziskave seveda ne smemo posploševati, kajti ni pomembno, ali gre z a ustaljeno ali za nenavadno fantazijo in ali je fantazija razvrščena v skupino sprejemljivih ali nenavadnih. To je namreč tema zase. Samo zato, ker je neka fantazija, na primer voajerizem, pogosta, ljudi ni treba vzpodbujati k temu. Prav tako bi bilo nesmiselno redke fantazije označiti za nezdrave, če se kdo odloči, da jih bo uresničil.

Ali je fantazija zdrava ali ne, nima nikakršne zveze s številom ljudi, ki jih nekaj spolno vzburja. Veliko bolj je povezano s posledicami in predvsem s tem, ali je neka praksa v soglasju z obema partnerjema ali ne.

Vir: HackSpirit