Imate temen urin? Potem vas bo tole utegnilo zanimati!

4. 7. 2023
Deli
Imate temen urin? Potem vas bo tole utegnilo zanimati! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste tudi vi pri sebi občasno opazili, da ima vaš urin temnejšo barvo in vas je zanimalo, kaj bi to pomenilo. Vsekakor bo treba v telo vnesti več tekočine.

Dobra hidracija je še posebej pomembna poleti, ko so temperature višje in se veliko bolj potimo. V poletnem času zato velja bolj paziti, da v svoje telo vnesemo dovolj tekočine, spodaj pa je nekaj pomembnih znakov, ki jih je pomembno pri sebi opazovati, da slučajno ne bi prišlo do dehidracije.

  • Barva: Bledo obarvana barva urina kaže na dobro hidracijo, medtem ko temnejši, jantarno obarvan urin kaže na dehidracijo. Temno rumen ali oranžen urin lahko pomeni, da morate piti več tekočine. A naj to ne pomeni, da na enkrat spijete pol litra vode, saj s tem ne boste veliko naredili, bolje boste hidrirani, če boste skozi cel dan pili vodo po malih požirkih, saj bo tako telo bolje "navlaženo".
  • Količina urina: Bodite pozorni na količino urina, ki ga izločite. Na splošno zadostna količina urina čez dan kaže na dobro hidracijo. Če urinirate redko ali v majhnih količinah, to lahko pomeni, da morate piti več tekočine.
  • Pogostost uriniranja: Tudi pogostost uriniranja je zelo koristen podatek. Če urinirate redno (približno vsake 2-4 ure), to kaže na ustrezno hidracijo. Redko uriniranje pa lahko pomeni dehidracijo.

Pomembno je vedeti, da na barvo urina lahko vplivajo tudi določena zdravila, hrana ali zdravstveno stanje. Zato naj bo ta hitra analiza urina za vas kot splošen vodnik in ne kot dokončno merilo vaše hidracije.

Če želite biti dobro hidrirani, potem je pomembo, da skozi ves dan pijete zadostne količine tekočine, vode, nesladkanega čaja, seveda pa nekaj tekočine v telo dobite tudi s hrano in še posebej sadjem, ki ima v sebi veliko vode, kot recimo lubenice. Vedno je pomembno, da prisluhnete svojemu telesu in tako boste vedno vedeli, kaj vam telo sporoča.

Preberite še: Tako razkošno je danes domovanje Saše Lendero in mnogi bi si želeli imeti njen čudoviti raj

Morda vas zanima tudi: 

Tina Gorenjak je televizijska in gledališka igralka, po novem tudi pisateljica, sicer pa vsestranska umetnica. Pred kratkim je izdala svoj knjižni prvenec Najti ljubezen, ki temelji na resničnih dogodkih. Bere se kot mešanica stand up komedije in zaupenga pogovora s prijateljico. Gorenjakova obljublja obilo smeha, resničnih pripetljajev in povsem iskreno razmišljanje o ljubezni.

V zadnjih letih se je veliko govorilo o Tinini samskosti, ko je kot ena redkih spregovorila o tem, kako je biti pri njenih letih sama. Več o tem v spodnjem podcastu.