Urška Kaloper (Janina kolumna): Pri katerih letih si lahko dopustiš 'zločin'?

Vir: Jana
1. 7. 2016

»Koliko moraš biti star, da si lahko nehaš briti noge?« se je nekoč vprašala prijateljica, ko smo bile še čisto na začetku najstniških let.

Med gležnji in koleni ji je puh šele začel poganjati, ampak ji je bilo že takrat nadležno podaljševati obvezno higieno z lepotnimi rutinami.

Dolgo smo razpravljale o tem in slednjič sklenile, da se najbrž to zgodi takrat, ko imaš že vsaj dve leti fanta. Ali tam okoli tridesetega, ko si že tako star, da je itak čisto vseeno, ali si po nogah kot sirkova krtača ali sveže zloščen parket. Strašno velikokrat se spomnim tega vprašanja, ko na svoji podobi v ogledalu iščem lepotne prekrške, da bi jih odpravila ali prikrila, še preden bi jih opazili drugi.

Nanj sem pomislila tudi zadnjič na kavi z neko starejšo gospo, ki sem jo spoznala v službi. Med klepetom si je začela popravljati nogavice in v zadregi momljati, »da res ne ve, kdaj so ji tako grdo zlezle dol« in da »se opravičuje, ker si ni imela časa obriti nog«. Jap, opravičuje. In še dobro, da me je tako zaposloval moj odkrušeni noht, da niti nisem opazila, kaj ji gleda izpod hlač!

Toda priznam, da mi to več kot dvajset let staro vprašanje neke najstnice še premalokrat prodre v zavest. Kajti prepogosto pritegnem, ko se v družbi čenča: Poglej tisto! Kako si upa s tem narastkom ven?! Ali: S takimi nogami pa že ne moreš nositi mini krila!

Jasno, za ne-nošenje make upa in mastne lase sta dandanes potrebna drznost in pogum! Saj že vsaka najstnica ve, da je tako rekoč zločin, če nosiš sandale brez pedikure, kratke hlače na celulit ali salonarje s trenirko: najprej zločin nad sabo, ker se premalo ceniš, in potem nad drugimi, ker jim kratiš pravico do lepega razgleda.

Pravice do tega, da si ne pobarvaš nohtov, ker se ti ne da, pa ni. Ali do tega, da imaš avro sivih las, ker si šel raje z otrokom na igrišče (ali spat). Kaj šele do tega, da si namesto kavitacije, modernih kavbojk in puljenja dlak po vsem telesu raje kupiš ... kaj pa vem, mogoče nič, ker moraš plačati položnice. Prav res: koliko moramo biti stari, da se nehamo tako obremenjevati s svojim videzom in si začnemo odpuščati 'napake'? Kdo ve, mogoče pa res ne bi bilo vojn, ebole in lakote, če bi deratizirali vse kocine in bi bili vsi videti kot manekenke v oglasih za spodnje perilo.

Značke: Urška Kaloper

Priporočamo