Uspešnica Bemumast z nadaljevanjem v obliki LCHF receptov za vsak dan!

Uspešnica Bemumast z nadaljevanjem v obliki LCHF receptov za vsak dan! (foto: profimedia) profimedia
17. 7. 2017

Potem, ko sta nas Tjaša Vrhovnik in prehranski strokovnjak Gašper Grom v svoji nedavni uspešnici Bemumast prepričala, da smo maščobe po krivici izgnali z naših jedilnikov, in nas navdušila za številne koristi nje uživanja, je zdaj izšlo še njeno nadaljevanje.

Bemumast 2: LCHF – recepti za vsak dan je skupno delo kuharja Jakoba Polajžerja ter dietetikov Staše Grom in Gašperja Groma.

Bemumast 2Knjiga, ki najprej na kratko povzame vse bistveno, kar je njena predhodnica popisala v najbolj zanimive detajle, te podkrepila z izsledki aktualnih študij s področja prehrane in obračunala s številnimi prehranskimi miti, nato postreže s kar 90 LCHF- recepti za mesne, brezmesne, zelenjavne in ribje jedi, na koncu pa seveda ne manjkajo niti slastne LCHF- slaščice.

Naj za tiste, ki se s teorijo prehranjevanja po načelih LCHF še niste srečali, kar se zdi spričo njene izjemne popularnosti v zadnjih nekaj letih skoraj neverjetno, najprej povzamemo nje osnovne premise.

Vrnitev po krivem obdolženih!

Čeprav uradna dogma o tem, da naj bi ljudje večino energije za svoje življenje dobili iz izdatne količine ogljikovih hidratov, še vedno velja, se odnos in vedenje o vlogi maščob v prehrani zadnja leta vendarle spreminja, tudi po zaslugi številnih znanstvenih raziskav, ki kažejo, da LCHF ni le nekakšna nova shujševalna modna muha. Še več. Prehrana LCHF, za katero je značilno uživanje manjšega deleža ogljikovih hidratov in veliko maščob, je človeku evolucijsko še kako lastna. Takšen način prehranjevanja je človeka še ne tako dolgo nazaj namreč zaščitil v obdobjih, ko hrane ni bilo dovolj ali ko ni bilo dovolj ogljikohidratnih živil (recimo pozimi).

  • »Človeštvo namreč komaj kratek čas svojega obstoja živi v obilju, ko količina dostopne hrane (vsaj v razvitem svetu in vsaj praviloma) ni odvisna od tega, koliko živali je posameznik ulovil in koliko koreninic ter jagodičevja je na voljo na majhnem območju, ki ga lahko prehodi s svojo družino. Danes hrano za nas pridelujejo drugi in jo, če je 'tukaj' ni dovolj, pač pripeljejo od 'tam'. Ne tako zelo dolgo nazaj za večino ljudi ni bilo tako, saj so preživljali dolga obdobja, ko hrane res ni bilo veliko ali je je bilo celo premalo. Skozi evolucijo so nastale take prilagoditve, da so bili vsaj možgani kot eden od najpomembnejših in tudi energijsko najzahtevnejših organov zaščiteni pred posledicami pomanjkanja.«

Na prehrano z manj ogljikovih hidratov in veliko maščob se po navedbah avtorjev obeh knjig Bemumast odzove podobno kot na pomanjkanje hrane, le da pri tem ne pride do podhranjenosti in vitaminsko-mineralne izčrpanosti organizma. Ko se hranimo po načelih LCHF pričnejo naši možgani uporabljati drug vir energije, ki je poleg vsega blagodejen tudi za živčevje in številne druge organe ter procese v telesu.

jajca

LCHF dieta ni mesna dieta!

O pravi LCHF dieti lahko govorimo le takrat, ko maščobe zastopajo 60%, beljakovin je le toliko, kot jih nujno potrebujemo, ogljikovi hidrati pa v tej dieti predstavljajo najmanjši del dnevnega energijskega vnosa.

A naj vas preprostost zgornjih navedb ne zavede.

LCHF dieta namreč ne pomeni, da se morate zdaj pričeti basati z maščobami, prav tako je povsem odveč strah, da boste z uživanjem maščob hitro presegli svoje dnevne energijske potrebe. Resnica je namreč povsem drugačna! Zaradi evolucijsko pogojenega odziva organizma postane nadzor nad tem, koliko energije zaužijemo, povsem spontan in praviloma brez najmanjšega napora zaužijemo manj energije, kot bi je zares potrebovali – vse dokler ne dosežemo ravnovesje v obsegu telesnih maščob.

LCHF diete prav tako ne gre zamenjevati za beljakovinsko (pri kateri beljakovine močno prednjačijo pred ogljikovimi hidrati in maščobami), pri čemer prehrana z veliko beljakovin prav tako nima enakih dobrodejnih učinkov kot LCHF.

Več LCHF prehrani, ki je primerna za vsakogar, tudi za vitke in zdrave, si lahko preberete v prispevku, ki smo ga za dobrodošlico prvi knjigi Bemumast objavili že pred meseci: Ketogena dieta? To je tista dieta za vitkost in zdravje, pri kateri uživate maslo, ocvirke, jajca in ribe! Resno!

Da se boste lahko prepričali, kako okusni so lahko zdravi obroki, če so pripravljeni po LCHF načelih, pa si iz knjige Bemumast2 izposojamo enega od 90 LCHF receptov za vsak dan.

umešana jajca

Kraljevo umešana jajca z maslom

Sestavine za 2 osebi

  • 5 srednje velikih jajc
  • 120 g masla
  • sol, poper
  • nekaj rezin slanine po želji

Priprava

V skledo ubijemo jajca. Če smo se odločili dodati slanino, koščke prej v vroči ponvi popražimo, da postane hrustljava, maščobo pa zavržemo. Če uporabimo isto ponev, jo pred nadaljevanjem ohladimo.

V ponev damo eno tretjino masla in jajca ter pri srednji temperaturi začnemo s peko. Jajca mešamo iz zunanjega dela ponve proti sredini. Ko opazimo, da beljak postaja zakrknjen, zmanjšamo temperaturo in dodamo drugo tretjino masla, nato povečamo temperaturo in vsakih 20 sekund odstavimo s štedilnika, premešamo in pristavimo nazaj. Dodamo še preostanek masla, sol in poper ter na rahlo premešamo, za 20 sekund postavimo nazaj na štedilnik in nato postrežemo na vroč krožnik.

NASVET:

  • Umešana jajca niso tako enostavna za pripravo, kot bi si človek mislil. Izjemno umešana jajca vam bodo uspela, če jih boste pripravili pri točno določeni temperaturi, točno določen čas in s točno določenim umešavanjem jajc in masla. Le tako bo jed mehka in kremasta. Da bi pripravili re fantastično umešena jajca, si morate vzeti čas. Počasi jih pogrevajte, maslo umešavajte počasi. Jajca se bodo tako kar topila v vaših ustih. Po želji jih lahko obogatite s fino sesekljanim drobnjakom ali z ocvirki.

Pa dober (in zdrav) tek!