Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos na prvem mestu lestvice najbogatejših Američanov

Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos na prvem mestu lestvice najbogatejših Američanov (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
4. 10. 2018

Na prvo mestu Forbesove lestvice 400 najbogatejših Američanov se je letos prvič po 24 letih kraljevanja Billa Gatesa uvrstil ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, katerega premoženje se je zaradi rasti vrednosti delnic spletne prodajalne povečalo z lanskoletnih 78,5 na letošnjih 160 milijard dolarjev.

Ustanovitelj Microsofta Gates na drugem mestu zaostaja za 63 milijard, največji skok v premoženju pa je uspel Jacku Dorseyju, direktorju Twitterja in podjetja za plačilne storitve Square, katerega premoženje je od lani zaradi rasti vrednosti delnic podjetja Square poskočilo za 186 odstotkov na 6,3 milijarde dolarjev.

Najbolj pa je upadlo premoženje Georgea Sorosa, ki je 18 milijard dolarjev svojega denarja dal svojim dobrodelnim fundacijam in je sedaj osebno vreden 8,3 milijarde dolarjev. Predsednik ZDA Donald Trump je tako kot lani vreden 3,1 milijarde dolarjev, vendar je zdrsnil za 11 mest na 259. mesto.

Letos je bilo treba za uvrstitev na lestvico 400 najbogatejših imeti pod palcem najmanj 2,1 milijarde dolarjev, kar je 100 milijonov dolarjev več kot lani. Letos kar tretjina ameriških milijarderjev ni uvrščena na lestvico najbogatejših.

Teh 400 najbogatejših Američanov je skupaj vrednih 2900 milijard dolarjev, kar je sedem odstotkov več kot lani. Povprečno premoženje uvrščenega na lestvici je od lanskih 6,7 milijarde dolarjev naraslo na 7,2 milijarde.

Kot kaže, se davčne olajšave, ki so jih republikanci sprejeli konec lanskega leta, določenim Američanom lepo obrestujejo.

Priporočamo