Ustvarili svetovno inovacijo – svečo Zvezda, ki je v celoti trajnostno reciklirana sveča na tekoči vosek in ne vsebuje PVC

Ustvarili svetovno inovacijo – svečo Zvezda, ki je v celoti trajnostno reciklirana sveča na tekoči vosek in ne vsebuje PVC (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
6. 10. 2021

»Že od samega začetka so naše sveče okolju zelo prijazne, sedaj pa smo naredili še korak naprej. Razvili smo svečo Zvezda pod blagovno znamko EcoSija. To je prva na svetu v celoti trajnostno reciklirana sveča na tekoči vosek, ki lahko v celoti dogori in jo je možno popolnoma v celoti reciklirati. Zares smo ustvarili izjemno svečo, ki jo ponujamo v sedmih različnih barvah,« je poudarila Tea Košir, direktorica Proizvodnje Košir, ki deluje že več kot 35 let.

V zadnjih 17 letih so se specializirali za proizvodnjo različnih vrst sveč – od solarnih, oljnih, elektronskih sveč pa vse do tistih na parafinski vložek. Imajo več kot 30 vrst sveč, ki so različnih oblik, velikosti in barv. Vsem pa je skupno, da so ekološke.

Pri sveči Zvezda velja poudariti tudi ohišje sveče, ki se lahko reciklira in zdrži tudi več let. To pomeni, da se sveče po uporabi ne odvrže, ampak le menja vložek. Vložek je iz reciklirane PET plastike. V enaki embalaži se nahaja tudi voda ter večina pijač v trgovinah. To predstavlja nepredstavljivo zmanjšanje uporabe plastike in odpadnega materiala, ki iz tega nastane.

Sveča Zvezda gori zelo dolgo, in sicer do 19 dni, kar predstavlja tudi manjšo porabo uporabljenih materialov. Je tudi edina sveča na svetu, ki ima varnostni pokrovček. »Zato je to dolgoročno eden izmed najbolj ekoloških projektov, ki jih dajemo na slovenski trg in s tem v svet. V to inovativno svečo, katera ideja se je razvijala več kot leto v času korone, vključuje izredno veliko znanja in izkušenj vseh 17 let našega dela v svečarstvu. Za nas je to življenjski produkt. V prvi seriji, ki je ravnokar šla na trg, smo izdelali 50.000 sveč Zvezda. Ponosni smo, da prispevamo k boljšemu ekološkemu osveščanju ljudi,« je dodala direktorica Proizvodnje Košir.

Pri proizvodnji sveče jim pomagajo v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica, kjer so zaposleni ljudje s posebnimi potrebami. Proizvodnji Košir je v zadovoljstvo, da lahko sodelujemo z njimi in posledično prispevajo tudi k njihovemu razvoju.

»Sveče prodajamo tudi v sosednje države, med drugim v Hrvaško in Avstrijo. Izjemno smo ponosni, da smo z novimi svečami Zvezda na avstrijskem trgu naredili ogromen korak. Interes je tam prišel tako daleč, da je nekaj avstrijskih občin, med njimi tudi Celovec, Beljak in Špital postavilo posebne zabojnike za te sveče na pokopališčih. Naredili smo celo korak naprej in se že dogovorili s predelovalcem, da bo potem ta material odkupil in ga vnovič pripravil za predelavo oz. reciklažo,« je opisal Klemen Peljhan, vodja prodaje v Proizvodnji Košir. Tega v Sloveniji recimo še ni, to je zaenkrat samo v Avstriji in to za svečo, ki jo šele dajejo na trg. Ponosni so, da so v Avstriji že zelo hitro prepoznali potencial sveče Zvezda v ekološkem pomenu.

Peljhan se je dotaknil tudi same reciklaže sveč v Sloveniji: »Pri nas imamo nekaj odlagališč za odpadne sveče, problem pa je sama izvedba recikliranja. Ta se recimo izvaja na zelo malo območjih, eno takšnih so recimo Jesenice. Pri PVC svečah s parafinskimi vložki recimo ne morejo brez velike porabe energije in dela ločiti parafinskega voska od plastike. Posebnost sveče Zvezda pa je, da se lahko v celoti takoj reciklira in ni potrebne dodatne energije, da se jo pripravi za reciklažo. Ker v sveči Zvezda tekoči vosek popolnoma izgori in ostane le PET plastenka, ki je pripravljena na reciklažo.«

Sporen oz. nedopusten je predvsem ekološki davek na ekološke sveče, ki ga določa država. »Za vsako svečo moramo plačati 30 centov davka, čeprav so vse ekološke in je z njimi zelo malo ali pa skoraj nič dela, ko govorimo o recikliranju. Za svečo Zvezda ne gre popolnoma nič dodatne energije, saj je po uporabi v celoti že pripravljena na reciklažo. Po drugi strani pa za navadne parafinske PVC sveče znaša ekološki davek 10 centov na vsako svečo. Torej, to je popolnoma nesmiselno, saj je s temi svečami največ dela pri reciklaži, saj povzročajo največ odpadkov ki jih je zelo težko oz. skoraj nemogoče predelati,« je zaključil vodja prodaje v Proizvodnji Košir.

Priporočamo