Tekom let so bila navodila o uživanju jajc zelo nedosledna. Nekatere študije so nakazovale, da je priljubljena izbira za zajtrk škodljiva za zdravje, druge pa so kazale ravno nasprotno.
No, nova študija dodaja svoj glas k vse večjemu številu dokazov, da so jajca pravzaprav zelo dobra za vas.
Študija je pod drobnogled vzela diskretne vplive nasičenih maščob in holesterola na raven lipoproteinov nizke gostote (LPL) ali 'slabega' holesterola v telesu.
"Jajca so dolgo nepravično omalovaževali zastareli prehranski nasveti. So edinstvena – imajo veliko holesterola, da, a malo nasičenih maščob. Vendar pa je prav njihova raven holesterola tista, zaradi katere so ljudje pogosto dvomili o svojem mestu v zdravi prehrani," pravi znanstvenik Jonathan Buckley z Univerze v Južni Avstraliji.
"V tej študiji smo ločili učinke holesterola in nasičenih maščob ter ugotovili, da visok holesterol iz jajc, če jih uživamo kot del diete z nizko vsebnostjo nasičenih maščob, ne zviša ravni slabega holesterola. Namesto tega so bile nasičene maščobe tiste, ki so bile pravi vzrok za zvišanje holesterola."
Raziskovalci so vključili 61 odraslih z enakimi izhodiščnimi ravnmi LDL holesterola in jim naložili, da so se pet tednov držali treh različnih diet. Vse tri diete je do konca študije zdržalo skupno 48 udeležencev.
Prva je bila dieta z visoko vsebnostjo holesterola in nizko vsebnostjo nasičenih maščob, ki je vključevala dve jajci na dan. Druga je bila dieta z nizko vsebnostjo holesterola in visoko vsebnostjo nasičenih maščob, brez jajc. Tretja je imela visoko vsebnost holesterola in nasičenih maščob ter je vključevala eno jajce na teden.
Rezultati so pokazali, da je dieta z visoko vsebnostjo nasičenih maščob povezana z zvišanjem ravni LDL holesterola. Vendar pa je dieta z visoko vsebnostjo holesterola in nizko vsebnostjo nasičenih maščob povzročila znižanje ravni LDL holesterola – kar kaže na to, da jajca niso odgovorna za slab holesterol.
"Lahko bi rekli, da smo predložili trdne dokaze v obrambo preprostega jajca," pravi Buckley. "Torej, ko gre za kuhan zajtrk, ni treba skrbeti za jajca – bolj verjetno je, da bo dodatna porcija slanine ali klobase vplivala na zdravje vašega srca."
- Preberite si tudi: Nova študija pretresa teorijo o srčnih boleznih: visok holesterol morda ne pomeni visokega tveganja