Uživanje sadja in zelenjave zmanjšuje težave z menopavzo, kaže študija!

Uživanje sadja in zelenjave zmanjšuje težave z menopavzo, kaže študija! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
23. 11. 2018

Ženske, ki uživajo veliko sadja in zelenjave. občutijo manj telesnih in psiholoških zdravstvenih simptomov menopavze, kot tiste, ki v svojo prehrano vključujejo večje količine sladkarij, maščob in prigrizkov, so ugotovili iranski raziskovalci.
Raziskovalci so anketirali 400 žensk, ki so že prestale menopavzo. Vprašalnik se je nanašal na njihove prehranske navade ter pogostost simptomov, ki so jih občutile med menopavzo, kot so potenje med spanjem, bolečine v sklepih in mišicah ter težave z mehurjem, raziskavo povzema Reuters.

Ženske so nato razvrstili v tri skupine glede prehranskih navad: Tiste, ki so uživale oblico sadja in zelenjave, tiste čigar prehrana je vsebovala veliko olj in sladkarij ter tiste, ki so v prehrano vključevale mastno hrano in prigrizke.

Raziskovalci so ugotovili, da so ženske, ki so uživale veliko sadja in zelenjave, občutile veliko blažjo obliko menopavze kot tiste, ki so se prehranjevale z mastno hrano in prigrizki. Te so namreč med menopavzo občutile simptome, ki so poslabšali kakovost njihovega življenja ter vplivali na njihovo fizično in duševno zdravje.

"Prehranski vzorec z veliko maščob in sladkorjem vsebuje velike količine preprostih ogljikovih hidratov in nezdravih maščob, še posebej nasičenih in trans maščob ter relativno nizko vsebnost vlaken, ki lahko povišajo nivo vnetnih označevalcev in telesne teže, kar pa je povezano s sindromi menopavze," je povedal avtor študije Gity Sotoudeh z Univerze za zdravstveno znanost v iranski prestolnici Tehran.

"Sadje in zelenjava imata malo maščob, sta dober vir mikrohranil, antioksidantov, telesu pa pomagata zmanjševati vnetja in vzdrževati zdravo telesno težo med menopavzo," je še dodal Sotoudeh. "Sadje in zelenjava sta poleg tega bogata z vlakni, ki uravnavajo estrogen v metabolizmu in zmanjšujeta nihanja nivoja estrogena, kar zmanjšuje tveganje simptomov," je še dodal.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri