V Albaniji od danes naprej prepoved iger na srečo

V Albaniji od danes naprej prepoved iger na srečo (foto: profimedia) profimedia
1. 1. 2019

V Albaniji, eni najrevnejših evropskih držav, so od danes prepovedane igre na srečo. Oblasti želijo s tem ukrepom omejiti negativne vplive, ki ga imajo igre na srečo na številne družine.

V skladu z zakonom, ki je začel veljati danes, je moralo vrata zapreti okoli 4300 lokalov za vplačilo stav, ki so v zadnjih letih zrasli na skoraj vsakem vogalu. V 2,8-milijonski državi so imeli izjemno veliko število stavnic glede na število prebivalcev - eno na 670 prebivalcev, kar je precej več kot v sosednjih balkanskih državah in zahodni Evropi.

Prepoved iger na srečo ne zadeva samo lokalov s stavnicami, temveč tudi spletne stave in igralnice, ki jih je bilo do zdaj možno najti tudi v bližini šol, odslej pa bodo dovoljene samo še v petzvezdičnih hotelih.

Za 31-letno Arto, mater dveh otrok, je vladni ukrep dobrodošel, a je bil sprejet prepozno, da bi njeno družino zaščitil pred tragedijo. Njen mož je namreč julija skočil z zgradbe, ker je za obračun med Belgijo in Francijo stavil na napačno ekipo. Arta mora zdaj vzgajati otroka s približno 100 evri državne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na raziskavo univerze v Tirani je vsak četrti igralec na srečo vsaj enkrat poskušal narediti samomor.

35-letni Ilir Musta je zaradi iger na srečo ostal brez družine. "Ne vem, kako se naj vlečem iz tega, prosim, pomagajte mi," je rotil zdravnika, h kateremu je prišel zaradi anksioznosti. "Najprej mi je šlo dobro, toda zdaj je kot rak. Izgubil sem svoje življenje, ženo, hčerko, sem živi mrtvec," je dejal s tresočim se glasom.

Športne stave je začel vplačevati pred dvema letoma, prepričan, da bo hitro obogatel. Namesto tega se je znašel v velikih dolgovih in pristal v zaporu, ker je grdo pretepel ženo, ki se je želela ločiti.

Podobnih zgodb, ki so posledica odvisnosti od iger na srečo, je v Albaniji ogromno. Po navedbah odvetnice Vjollca Pustina je bilo lani 70 odstotkov ločitev v Tirani povezanih z igrami na srečo.

Vlada je napovedala, da bodo odprli rehabilitacijske center za pomoč odvisnikom od iger na srečo, vendar se mnogi bojijo, da ne bodo nared dovolj hitro. "Odvisnost od iger na srečo je bolezen, ki jo je treba zdraviti takoj, ko se bodo stavnice zaprle, vendar jih v trenutku še ni," je opozorila profesorica z univerze v Draču Menada Petro.

Na industrijo iger na srečo so letele tudi kritike, da finančno izčrpava družine. Povprečna mesečna plača v Albaniji znaša manj kot 300 evrov.

Glede na uradne podatke so Albanci letno za športne stave porabili med 140 in 150 milijonov evrov. Ko zraven prištejejo še nezakonite stavnice, se številka povzpne na približno 700 milijonov evrov.

Cilj vlade premierja Edija Rame je tudi ustaviti denarni tok organiziranim kriminalnim združbam, ki kujejo dobičke z igrami na srečo in jih uporabljajo za pranje denarja.

Številne stavnice so vrata zaprle že decembra, druge pa so poskušale unovčiti prednovoletno evforijo. Vlada se bo morala zdaj spoprijeti tudi z nezakonitimi stavnicami, predvsem na spletu. Številna podjetja so se začela seliti v sosednje Makedonijo, Črno goro in Kosovo, kjer so že imela svoje podružnice in bodo lahko delovala naprej.

Zaradi novega zakona, ki je bil sprejet oktobra, bo brez dela ostalo okoli 8000 ljudi.