V boju s komarji: Otroci vam bodo hvaležni za naravno zaščito

V boju s komarji: Otroci vam bodo hvaležni za naravno zaščito (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Nova
30. 6. 2017

Ko pridejo toplejši meseci, začnemo biti bitko s komarji in se jih poskušamo znebiti na vse mogoče načine.

Ker pa je lahko uporaba biocidov in drugih kemikalij zelo škodljiva, še posebej za otroke, je v tej bitki bolje zmagati z uporabo naravnih sredstev.

Sintetični preparati škodijo otrokom

Pik komarja ni prijeten, saj srbi, skeli, mesto vboda lahko oteče in se vname. Da pika sploh ne bi bilo, potrebujemo pravo zaščito. Pri otrocih je zaščita pred piki komarjev še pomembnejša, saj lahko slednji na njihovi koži povzročijo srbečico, otekline ali sprožijo alergijske reakcije. Tudi vdihavanje kemičnih spojin in razpršil, sintetičnih sveč in drugih podobnih izdelkov škodljivo vpliva na otroka. Sintetični preparati dražijo kožo, sluznico in oči. Vse to pa je nedvomno previsoka cena za preganjanje komarjev.

Eterična olja, ki ščitijo pred piki

Med najboljša naravna sredstva, ki ščitijo pred piki komarjev, spadajo eterična olja krvomočnice, sivke, limonske trave in verbene, ki prekrijejo vonj kože in hkrati odvračajo insekte. Vonj teh eteričnih olj je za ljudi prijeten, komarji pa se ga raje izogibajo. Eterična olja tvorijo na koži zaščitni biofilm in jo ščitijo pred piki insektov ter vplivi, ki povzročajo draženja in preobčutljivost. Ker eteričnih olj (z izjemo sivke, a še to v minimalnih količinah) na kožo ne smemo nanašati samostojno, je smiselno seči po naravnih izdelkih, ki eterična olja vsebujejo v primernih količinah.

POZOR: Če eterična olja mešate sami, bodite zelo previdni. Razmerje eteričnih olj v mešanici je izredno pomembno, saj vpliva na terapevtsko delovanje mešanice in lahko v neprimernih količinah otroku tudi škodi.

Farmacevti priporočajo Fitobimbi Zanzi

Na trgu je zelo malo proizvodov, ki na naraven način odženejo komarje in tako varujejo naše najmlajše že od malih nog. Da bi bralcem priskrbeli najbolj relevantne podatke, smo 10 farmacevtov vprašali, kaj je po njihovem mnenju najboljše naravno sredstvu za odganjanje komarjev.

Prav vsi farmacevti v poletnih mesecih svetujejo, da za malčke uporabljamo Zanzi Spray Pediatric iz linije Fitobimbi. Gre za naravno pršilo na osnovi mandljevega olja in z idealno kombinacijo eteričnih olj krvomočnice, sivke, limonske trave in verbene.

Izbrana kombinacija rastlinskih izvlečkov je prijetnega vonja za ljudi, neprijetnega za insekte. Ne vsebuje agresivnih substanc in je primeren za najmlajše. Nanašanje razpršila večkrat na dan kožo neguje in je ne zastruplja. Pršilo ne masti in ne draži kože. Varni pred nadležnimi piki se boste lahko podali na prijeten sprehod, se zabavali na igrišču in uživali na dopustu.

P.E.

Priporočamo