Strokovnjaki za poroke o tem, kako bo s porokami v prihodnje

Strokovnjaki za poroke o tem, kako bo s porokami v prihodnje (foto: Foto: Nicolň Campo/Ddp Usa/Profimedia Nicolň Campo/Ddp Usa/Profimedia) Foto: Nicolň Campo/Ddp Usa/Profimedia Nicolň Campo/Ddp Usa/Profimedia
Vir: Story
20. 6. 2020

Pomlad in poletje sta meseca, ko se največ parov odloči za poroko. Letošnje leto je veseli dan številnim preprečil virus, in medtem ko ti že kujejo načrte za prihodnje leto, so drugi prepričani, da jih na poti do oltarja prav nič ne more ustaviti.

Obrnili smo se na številne poročne strokovnjake, od načrtovalcev porok do vizažistke in fotografa, ki so z nami delili pogled na trenutno situacijo in ukrepe, povezane s poročnim urejanjem in obredi. Na vse je kriza zadnjih mesecev pošteno vplivala. Medtem ko so številni že na začetku svetovali, naj pari poroko prestavijo na 2021, drugim ukrepi z maskami otežujejo delo.

Zaljubljencev ne bo odvrnila niti zaščitna maska

Številne neveste se pred poročnim dnem obrnejo na vizažistko Barbaro Husu. Tudi po njenih izkušnjah so se številni pari odločili predstaviti slavje na prihodnje leto, zato pa jo preseneča število parov, ki so na novo zapolnili poletne datume. Kako sami občutite sproščanje aktualnih ukrepov - se vse več parov spet odloča za poroke v prihodnjih mesecih ali jih dokončno odpovedujejo?

Poroka je poseben obred, ki je aktualen v vseh razmerah. Vsakemu paru odločitev veliko pomeni. Je pa zelo odvisno, v kak­šnem smislu. Enim veliko pomenijo povabljeni gosti, drugim lokacija in spet tretjim datum, ki ga par izbere. Med koronavirusom, ki nas je udaril zelo nepričakovano in v katerem so se stvari čez noč spremenile, je seveda tudi v pripravljanju poročnih obredov kar nekaj sprememb. Velika večina je dogodke za leto 2020 odpovedala in že rezervirala termine za prihodnje leto. Nekateri so se sprijaznili in termin prestavili v jesenski čas, pa čeprav datum pride na petek ali kateri drugi dan v tednu. Zelo zanimivo pa je dejstvo, da so za nekatere pomembne poletne datume prišla nova naročila, torej nove odločitve za poroke.

Mislite, da se bo format porok v naslednjih mesecih kako spremenil?

Ne, mislim, da ne. Trend poročnih obredov se skozi čas in prostor vedno malo spreminja. V vseh teh letih sodelovanja z nevestami opažam drobne spremembe. Tako so še pred nekaj leti bili pari, ki so se odločali za poroko, starejši in zrelejši. V zadnjem obdobju pa je spet v modi, če lahko tako rečem, da se za ta korak odloča vse več mladih, v obdobju dvajsetih. Zaljubljenci, ki se za formalno potrditev ljubezni odločijo, sprejmejo vse pogoje, pa tudi če so ti obvezna zaščitna maska.

Pri ličenju je izogibanje stiku praktično nemogoče. Se je postopek zato kako spremenil?

Vstop v intimni prostor stranke je pri ličenju ali friziranju neizbežen. Po novem je obvezna uporaba zaščitne maske, in to tudi spoštujem. Za higieno in razkuževanje pribora ter ličil sem skrbela že pred koronavirusom, saj je zelo pomembno, da so čopiči očiščeni in razkuženi za vsako stranko posebej. Le tako lahko resnično poskrbiš za profesionalno storitev. Ličila, s katerimi ustvarjam, so tudi skrbno izbrana, na rastlinski osnovi in tako primerna tudi za najbolj občutljivo kožo. Naličiti nevesto je velika naloga in odgovornost. Dober vizažist mora razumeti želje neveste in jih harmonično uskladiti. Zato je pomembno sprejeti spremembe, se ne izgubljati v malenkostih, in za dobre rezultate delati predano, le tako lahko nevesti ponudiš občutek varnosti, da se v celoti prepusti čustvom in pravljičnosti najlepšega dne v življenju.

Energija vsekakor ne bo ista!

Slovenskim parom dobro poznana organizatorja poročnih obredov Luka Mirjan Simšič in Ben Kračun sta se hitro spoprijela s situacijo in za začetek parom svetovala, naj poroko prestavijo na prihodnje leto.

S kakšnimi občutki ste spremljali začetek virusne krize?

Najprej s strahom, nato sva se sprijaznila, da tako pač je. Ni bilo lahko. Veliko je bilo razmišljanja, veliko prestrašenih mailov in vprašanj, na katera nisva znala odgovoriti, ker ni bilo v najini moči. Predvsem sva čutila nemoč in sprejemanje odločitev, za katere sva v tistem času prepričana, da so najboljše. Boljšega in bolj pozitivnega odgovora nisva mogla podati.

Kako močno je virus prizadel vse, ki se ukvarjajo z načrtovanjem porok? So se vaši klienti v večini odločili, da poroko prestavijo?

Virus je močno prizadel vse organizatorje porok in preostalih prireditev. Večino porok smo že zelo hitro prestavili v leto 2021. Verjamem, da je celotna skupina organizatorjev v Sloveniji letos ostala večinoma brez dela in parov. Vpliv virusa, tako finančen kot psihičen, je očiten. Pari so večinoma poroke prestavili, s tem pa avtomatsko rezervirali tudi že drugi ali kar tretji termin za poroko. S tem pa smo večkrat izgubili nove pare in nove termine.

Kako mislite, da se bo spremenil format porok v naslednjih nekaj mesecih? Kakšne poroke bodo prišle bolj do izraza?

Verjameva, da bomo vsi skupaj predvsem bolj previdni. Predvsem pa nama ni všeč in verjameva, da bo delo še bolj odgovorno in bolj naporno. Glede na trenutno stanje in dogajanje sva po eni strani vesela za pare, ki so bili pogumni in sprejeli nove termine v 2021, ker bo takrat vse lažje in veliko bolj podobno temu, kar je bilo pred virusom. Težava je zdaj predvsem to, da ne vemo, kako se obnašati, kaj narediti, da bo prav. Občutki niso enaki. Letošnje poroke brez dvoma po vzdušju ne bodo identične preostalim. Meniva, da je vredno počakati še leto dni!

Imate občutek, da je določena zadržanost še med ljudmi?

Veliko zadržanosti je še in je še bo. Mnogo parov je še prestrašenih in ne vedo, kako se odzivati na poplavo informacij in ukrepov. Problem je že v tem, da živimo v strahu drugega in tretjega vala. Kaj se bo zgodilo, če bo to avgusta in septembra, bomo ponovno prestavili poročna slavja? Bodo spet isti pari dobili še četrti termin?! Ne veva. Trenutno smo v vzdušju tega, kar je dovoljeno in da sploh je dovoljeno.

Kaj svetujete vsem parom, ki se šele odločajo, ali bi v naslednjih mesecih izpeljali poroko ali ne?

Najin nasvet je, da se vse večje poroke preložijo v leto 2021. Tukaj ne gre samo za pare, ampak tudi vse druge, ki so posledično ogroženi in izpostavljeni. Vsekakor pa energija ne bo ista. Tudi nas je strah, kaj lahko naredimo in česa ne. Veliko odprtih vprašanj je, ki dajejo občutek negotovosti. 2021 in 2022 sta novi letnici, od katerih si lahko obetamo bolj sproščeno vzdušje. Pred nekaj tedni smo bili še zaprti v stanovanje, čez dva tedna pa bomo imeli na poroki 100, 150, 200 svatov?!

Kako poln urnik pa torej imata v 2021?

Zelo! Vesela sva in komaj čakava leto 2021. Upava, da so nam zvezde naklonjene in da smo v pričakovanju nečesa boljšega in še lepšega. V duhu zdravja in ljubezni.

Poroke kot bolj intimen obred

Fotografinja Manca Birk pove, da so se odpovedi parov ob nastopu epidemije kar vrstile. Glede na to, da je eno izmed njenih fotografskih področij tudi poročna fotografija, bi bila tudi zanjo pomad in poletje v veliki meri zaznamovana s poročnimi obredi, a se je izšlo drugače.

Kako močno je virusna kriza in posledična karantena prizadela fotografski posel?

Delujem na več različnih fotografskih področjih, od poročnega, studijskega do fotografiranja različnih dogodkov. Že pred časom sem se usmerila tudi v otroško portretno fotografijo, zato delujem tudi v vrtcih in šolah. Z nastopom epidemije so bile vsa napovedana fotografiranja seveda odpovedana, nič drugače ni bilo s porokami. Zadnjih nekaj tednov sem imela povsem zapolnjenih, na koncu pa je zaradi virusa vse odpadlo. Številni pari, ki so razmišljali, da bi se poročili, še nimajo novih datumov za obred, nekateri razmišljajo o tem, da bi prestavili na avgust, september, spet drugi so se odločili, da se poročijo prihodnje leto. Situacija je brez dvoma kaotična, pravila se spreminjajo iz dneva v dan, zato nikoli ne moreš biti povsem prepričan. Številni so odpovedali poroke tudi zato, ker svatje iz tujine ne bi mogli prečkati meje. A se življenje počasi vrača na stare tirnice.

Kaj pa je najpogostejši razlog za njihovo odločitev? Strah, negotovost?

Negotovost. Ob tej situaciji resnično ne vedo, kako in kaj. Prisoten je tudi strah, sploh na začetku epidemije. Zdaj ko so se ukrepi začeli sproščati, so tudi ljudje postali bolj sproščeni. Najprej so bili odločeni, da poroko prestavijo, zdaj nekateri spet razmišljajo, da poroka bo, če bodo ukrepi le dovoljevali. Še vedno niso povsem prepričani. Je pa seveda povsem odvisno od vsakega posameznika, nekaterim ni veliko mar za virus, spet druge je strah.

Koliko časa mislite, da bo potreboval fotografski svet, da se pobere?

Imam srečo, da nisem omejena zgolj na poroke in da mi narava mojega poklica omogoča, da se fotografiranja v izobraževalnih ustanovah ponovijo z vsakim letom. Močno pa upam, da bo do izpada prišlo le letos in da se situacija naslednje leto ne ponovi. Kar se namreč porok tiče, je letošnja sezona v večji meri splavala po vodi. Poroka ni dogodek z danes na jutri. Poroke se običajno pričnejo organizirati že leto dni pred določenim datumom, poleg tega pa sam proces organizacije zahteva veliko energije. Na dogodek je vezanih veliko ljudi, od glasbenikov do fotografov.

Dejali ste, da nekateri pari razmišljajo o poroki v naslednjih mesecih. Menite, da bodo poroke v tem primeru kako drugačne? Bolj intimne? Zadržane?

Poznam par, ki si želi bolj intimno poroko v ožjem družinskem krogu in povsem mogoče je, da jo bosta tudi izpeljala, saj je tveganje konec koncev manjše kot ob večjih slavjih. Tisti, ki si želijo poročnega slavja z veliko svati, pa bodo poroke najverjetneje prestavili na prihodnje leto. Morda bodo poroke v naslednjih mesecih res bolj intimne, v krogu najbližjih, povsem odvisno od tega, kakšne vrednote in želje ima posameznik.

Kateri del poročnega slavja bo morda najbolj na udaru?

Brez dvoma zabava, slavje. Pri obredu je razdalja med gosti, fotografi in mladoporočencema brez težav zadostna, medtem ko se na zabavi kontaktu ne moreš izogniti. Prisotni so dotiki, objemi, poljubi, ljudje se sprostijo in dovolijo ljudem bližje. Prav ta stik med ljudmi pa je za nas fotografe ključen. Mi smo tisti, ki lovimo čustva, trenutke, energijo. Z razdaljo med ljudmi pa prave energije ni, zato poročne fotografije ne morajo biti tako pristne.

Menite torej, da bo leto 2021 leto porok? Kaj pa če se situacija ponovi?

Joj, če bi virus in posledično ukrepi postali stalna praksa, potem bi poroke verjetno morale postati bolj intimne. A kot sem dejala, nekaterim je pomembna predvsem ta intima, spet drugi radi iz tega naredijo veliko slavje. Kot veleva tradicija, več sorodnikov, sosedov in prijateljev povabiš, bolj je. (smeh). A mislim, da bi lahko virus resnično spremenil format porok v bolj intimnega, da do izraza resnično pride energija med dvema človekoma.

Napisala: Nika Arsovski, Fotografije: Marko Marinković, Osebni Arhiv, Manca Birk

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Nova Story že v prodaji

Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri