V Evropski parlament so izvolili nekaj razvpitih kandidatov, tudi Silvia Berlusconija

Vir: STA
27. 5. 2019

V devetem sklicu Evropskega parlamenta bodo sedeli tudi nekateri razvpiti poslanci, ki izstopajo bodisi zaradi svoje zgodovine, izkušenj, stališč ali pa samo imena. Med poslanci bo nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi in, kot pišejo mediji, tudi nekdanji avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache, znan iz afere Ibiza.

Veliko Britanijo bosta zastopali dve Alexandri Phillips, ena iz Stranke brexit, druga iz Zelenih. Volivci na jugovzhodu Velike Britanije so bili verjetno malo zmedeni, ko so opazili, da je na evropskih volitvah zmagala Alexandra Phillips in to dvakrat - enkrat za Stranko brexit in drugič za Zelene, poročajo britanski mediji.

V resnici gre za dve osebi z enakim imenom, ki pa zastopata precej različna stališča in bosta sedaj ta zagovarjali tudi v Evropskem parlamentu, vsaj dokler bo Združeno kraljestvo še del Evropske unije.

Iz Velike Britanije prihaja še en zanimiv nov član Evropskega parlamenta. Na listi Zelenih je namreč mandat osvojil Magid Magid, ki je kot otrok zbežal iz Somalije v Veliko Britanijo. 29-letni begunec je lani postal tudi najmlajši župan Sheffielda ter prvi svetnik iz vrst Zelenih in prvi Somalec, ki je zasedel ta položaj.

Nekaj novega so tokratne evropske volitve prinesle na Cipru. Tu je bil namreč prvič za evropskega poslanca izvoljen ciprski Turk. 60-letni profesor politične zgodovine na univerzi v Nikoziji Niyazi Kiziljürek se zavzema za ponovno združitev Cipra, kandidiral pa je na listi leve stranke AKEL.

Med evropskimi poslanci iz Španije sta tudi katalonski pripornik in izgnanec. Mandat sta namreč prejela tako nekdanji podpredsednik Katalonije Oriol Junqueras na listi ERC kot nekdanji predsednik te dežele Carles Puigdemont na skupni listi več katalonskih strank Svobodni za Evropo.

Kljub izvolitvi pa še ni jasno, ali bosta lahko Katalonca zasedla svoja nova položaja, saj bi morala oba v Madridu zapriseči, da bosta spoštovala špansko ustavo, kar lahko storita le osebno. Junqueras je trenutno v priporu zaradi vpletenosti v referendum o neodvisnosti Katalonije, Puigdemont pa je pred sodnim pregonom zbežal v Belgijo.

V Italiji so zabeležili nekaj neverjetnih številk. Vodja desne Lige Matteo Salvini je namreč na volitvah zbral kar 2,2 milijona preferenčnih glasov, a se je že odrekel mandatu v Evropskem parlamentu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Potem ko se je Salvini odrekel položaju in s tem poslansko mesto zagotovil drugemu kandidatu svoje stranke, je postal največkrat izbrani kandidat nekdanji štirikratni premier Silvio Berlusconi. Predsednik konservativne Naprej Italije je zbral 527.000 glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Se pa na tokratnih volitvah glede na začasne rezultate v Evropski parlament nista uvrstila pravnuk in pravnukinja italijanskega diktatorja Benita Mussolinija. Pravnuk Caio Giulio Cesare Mussolini se je za položaj neuspešno potegoval na listi Bratov Italije, pravnukinja Alessandra Mussolini pa na listi Naprej Italija, kjer je bila leta 2014 sicer izvoljena v Evropski parlament.

V Evropski parlament bi lahko prišel nekdanji avstrijski podkancler Strache. Po poročanju avstrijskih medijev je domnevno zbral več kot 37.000 preferenčnih glasov, kar je dovolj, da bi lahko nekdanji predsednik svobodnjakov (FPÖ) kljub aferi Ibiza nadaljeval svojo politično kariero v Strasbourgu.

Na Švedskem so na volitvah v nedeljo izvolili nacionalista Petra Lundgrena, ki mu očitajo spolni napad. Vodja Švedskih demokratov naj bi med volilno kampanjo spolno nadlegoval eno od članic stranke. Lundgren je sicer priznal, da se je vedel neprimerno, a za to okrivil alkohol, piše britanski BBC.