V Fukushimi izmerili tako visoko sevanje, da bi onesposobilo tudi robote!

V Fukushimi izmerili tako visoko sevanje, da bi onesposobilo tudi robote! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
3. 2. 2017

V poškodovanem jedrskem reaktorju v Fukushimi so izmerili novo rekordno raven sevanja. Sevanje je tako močno, da bi lahko onesposobilo celo robote, kar še dodatno otežuje prizadevanja za razgradnjo jedrske elektrarne.

Stopnjo sevanja znotraj reaktorja 2 so ocenili na 530 sivertov na uro, je v četrtek sporočilo tokijsko elektropodjetje Tepco. Podatke so dobili z analizo fotografije ročno vodene kamere, ki je prišla najgloblje v reaktor do zdaj.

Tudi ko so upoštevali 30-odstotno možno odstopanje zaradi različnih napak, je bila raven sevanja še vedno precej višja od preteklega rekorda 73 sivertov na uro, ki so jih izmerili senzorji leta 2012, vendar ne tako globoko, so še sporočili iz Tepca.

Tako visoka stopnja sevanja pa bi Tepcovega načrtovanega robota s kamero uničila v manj kot dveh urah. A so v podjetju dodali, da je tako visoko sevanje prisotno le na eni točki, in ocenjujejo, da je stopnja sevanja drugod precej nižja, zato predvidevajo, da bi robot lahko opravil svojo nalogo, saj ne bi ostal na eni točki predolgo.

Na robotu z gosenicami so pritrjene tri kamere, ki lahko skupno vzdržijo do 1000 sivertov.

Čeprav so izmerili zelo visoke vrednosti sevanja, pa so pri podjetju zagotovili, da sevanje ne uhaja iz reaktorja.

Naj spomnimo!

Ogromen cunami, ki je 11. marca 2011 po silovitem potresu treščil ob severovzhodno obalo Japonske, je uničil štiri od šestih reaktorjev v jedrski elektrarni Fukushima 1. Nesreča v Fukushimi, zaradi katere je moralo domove zapustiti več deset tisoč ljudi, velja za najhujšo jedrsko katastrofo na svetu po tisti v Černobilu leta 1986.

V potresu in cunamiju je 11. marca 2011 umrlo 18.500 ljudi, jedrske katastrofe, ki sta jo povzročila, pa uradno ne obravnavajo kot dejavnika, ki bi neposredno zakrivil smrt ljudi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri