V glasbeni industriji lani največ zaslužili U2

24. 7. 2018 | Vir: STA
Deli
V glasbeni industriji lani največ zaslužili U2 (foto: Profimedia)
Profimedia

Na vrh seznama največjih glasbenih zaslužkarjev v ZDA v lanskem letu, ki ga je objavila revija Billboard, se je zavihtela skupina U2. Na račun njenih članov se je lani steklo 54,4 milijona dolarjev, predvsem po zaslugi svetovne turneje, s katero so obeležili 30-letnico izida svojega najbolj vplivnega albuma The Joshua Tree.

Na drugo mesto glasbenih zaslužkarjev se je z 52,2 milijona dolarjev uvrstil country pevec Garth Brooks, ki se je leta 2014 po upokojitvi vrnil na koncertne odre, tretje mesto pa je pripadlo metal skupini Metallica, ki je lani zaslužila 43,2 milijona dolarjev.

Med ženskami je najvišje na lestvici, na šestem mestu, Lady Gaga, medtem ko med raperji na 13. mestu prednjači Pulitzerjev nagrajenec Kendrick Lamar, Billboardovo lestvico povzema francoska tiskovna agencija AFP. Billboardova lestvica največjih glasbenih zaslužkarjev upošteva prihodke od prodaje singlov in albumov, predvajanja ter zaslužek s turnej in drugih nastopov.

Po pisanju revije Billboard v zadnjih letih - ko je prodaja albumov začela stagnirati, vse bolj pa so postale aktualne spletne platforme za pretakanje vsebin - glasbenikom največ denarja prinesejo turneje. Te predstavljajo skoraj 80 odstotkov prihodkov glasbenikov na letošnjem seznamu top 50 zaslužkarjev. Le dva glasbenika, ki lani nista bila na turneji, sta se po navedbah AFP znašla na tej lestvici - Drake na 37. mestu, ki kraljuje na spletnih platformah za pretakanje vsebin Apple Music, Spotify in drugih, ter Taylor Swift na 48. mestu, ki je največ denarja zaslužila na račun prodaje albumov.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan