Kislo zelje ima v naši tradiciji prav posebno mesto. Zime brez njega si ne moremo predstavljati
Poleg tega, da je nepogrešljiv del praznične in slavnostne mize, če ga pripravimo v obliki sarme, je kislo zelje tudi naravni vir dragocenih vitaminov in mineralov, ki krepijo telo v hladnih mesecih.
Z razlogom ga imenujemo superhrana, saj je bogato z vitamini, zlasti z vitaminom C. Poleg tega vsebuje vitamine A1, B1, B2, B3, B6, B12, K in E, pa tudi številne minerale, kot so kalcij, fosfor, kalij, magnezij in železo.
Redno uživanje prispeva k močnejšemu imunskemu sistemu, izboljšuje prebavo in pomaga telesu pri boju proti zimskim okužbam.
Triki za boljši okus kislega zelja
Če kisate zelje doma, je koristno poznati nekaj preprostih trikov, ki lahko izboljšajo okus in preprečijo kvarjenje.
Hren je v tem procesu pravi zaveznik – pospeši fermentacijo, preprečuje kvarjenje in zelju doda osvežujočo noto.
Če želite, da vaše kislo zelje dobi lepo zlato-rumeno barvo, v sod dodajte peščico koruze. Ljubitelji pikantnega lahko dodajo tudi pekočo papriko, medtem ko lovorjev list poskrbi za prijetno aromatično noto.
Praktičen nasvet:
- v sod lahko dodate tudi vrečke z nasekljanim in posoljenim zeljem. Vrečke morajo biti preluknjane, da lahko slanica kroži. Nato jih potisnite med glave zelja, da zapolnite praznine.
Na ta način iz istega soda dobite tako cele glave kot tudi okusno ribano zelje – popolno prilogo zimskim jedem.
Preberite si tudi: