V Kliniki Svjetlost opravili prvo presaditev matičnih celic roženice v regiji

24. 3. 2017

V Kliniki Svjetlost iz Zagreba, ki slovi kot ena izmed najmodernejših oftalmoloških klinik v jugovzhodni Evropi, so opravili prvo presaditev matičnih celic roženice v regiji. S posegom, ki ga v Evropi opravljajo le še v Milanu, Londonu in na eni izmed nemških očesnih klinik, so v Kliniki Svjetlost po 16. letih povrnili vid 30-letnemu pacientu, ki mu je oko poškodoval solzilni plin.

Zamegljena roženica 30-letnega pacienta pred presaditvijo roženice (levo) in po njej.

»Presaditev matičnih celic roženice je edina metoda, s katero lahko povrnemo vid osebam, ki so ga izgubile zaradi opeklin, poškodb v eksploziji ali delovanja kislin in lugov na površini očesa,« je pojasnila prof. dr. Iva Dekaris, strokovna direktorica Klinike Svjetlost in vodja projekta, v okviru katerega so na tej kliniki opravili že tri takšne operacije. »V omenjenih primerih, ko je površina očesa zaradi poškodbe zamegljena, presaditev roženice kot standardna metoda zdravljenja zameglitve roženice ni uspešna. Presajena roženica namreč lahko 'preživi' le na zdravi podlagi, to pa lahko zagotovijo le matične celice,« je dodala Dekarisova, ki je do zdaj opravila že več kot tisoč presaditev roženice.

Presajene matične celice so gojene »in vitro« v banki tkiva zagrebške Klinike za travmatologijo. Z novo metodo se obnavljajo matične celice tako, da iz pacientovega zdravega očesa vzamejo del matičnih celic v velikosti od enega do dveh milimetrov, kar je za zdravo oko popolnoma varno. Celice nato vzgajajo v posodi (»in vitro«) in že po dveh tednih so dovolj velike, da jih lahko presadijo na bolno oko.

»Uvajanje metode, s katero je mogoče povrniti vid zaradi poškodb roženice, je rezultat uspešnega sodelovanja hrvaškega zasebnega in javnega zdravstva. To sodelovanje uvršča hrvaško oftalmologijo v evropski in svetovni vrh, hkrati pa pomeni velik prihranek za javno zdravstvo, saj pacientom zdaj ni več treba v tujino, ker lahko to mednarodno priznano metodo zdravljenja poškodovane roženice opravimo doma, in to ceneje,« je povedal direktor Klinike Svjetlost dr. Nikica Gabrić.

V okviru projekta presajanja matičnih celic roženice bodo v Kliniki Svjetlost vid povrnili več pacientom, večinoma mladim in delovno aktivnim, ki so se poškodovali na delovnem mestu. »Veseli in ponosni smo, da jim bomo lahko povrnili vid, ki so ga izgubili v nesreči,« je še dejala prof. dr. Iva Dekaris, nekdanja predsednica Evropskega združenja očesnih bank, ki je z dr. Nikico Gabrićem pred 22. leti ustanovila prvo očesno banko na Hrvaškem, skupaj sta napisala tudi prvo hrvaško knjigo o očesni banki, poleg tega sta soavtorja dveh evropskih učbenikov o očesnem bančništvu in presaditvi roženice.

Klinika Svjetlost iz Zagreba, ki jo je ustanovil dr. Nikica Gabrić pred 19. leti, je največja klinika na jugovzhodnem delu Evrope in ima daleč največ zabeleženih končanih posegov v tem delu Evrope. Imajo najmodernejši diagnostični center, šest vrhunskih operacijskih dvoran, osem različnih oddelkov, vrhunsko opremljene konferenčne dvorane za prenos operacij iz drugih klinik v tujini, katerih delo temelji na različnih področjih oftalmologije. Klinike Svjetlost so še v Splitu, Banji Luki in Sarajevu.