V Milanu razstava čarobnega sveta Harryja Potterja

V Milanu razstava čarobnega sveta Harryja Potterja (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
12. 5. 2018

Na milanskem razstavišču Fabbrica del Vapore je na ogled razstava Harry Potter: The Exhibition. Na 1600 kvadratnih metrih se je mogoče sprehoditi skozi scene, poznane iz knjig oziroma iz filmov o mladem čarovniku. Te dopolnujejo razstavljeni kostumi, scenski pripomočki in replike pošasti.

Razstava Harry Potter: The Exhibition je bila leta 2009 prvič na ogled v Chicagu. Sledilo je gostovanje po ZDA, nato pa še drugod po svetu. Med drugim v Avstraliji, Singapurju in Franciji ter na Nizozemskem, Japonskem, Kitajskem in v Španiji. Doslej si je razstavo o čarovniškem svetu priljubljenega junaka J. K. Rowling ogledalo štiri milijone ljudi. V Milanu bo na ogled do 9. septembra, še pred začetkom pa so zanjo prodali 130.000 vstopnic.

Razstava Harry Potter

Idejo za serijo knjig o Harryju Potterju je pisateljica J. K. Rowling dobila leta 1990. Pisanje prve knjige z naslovom Harry Potter in kamen modrosti ji je vzelo pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je avtorica po številnih zavrnitvah končno našla založnika. Zadnji, sedmi roman o Harryju Potterju, je izšel leta 2007. Romani o dečku čarovniku so bili po vsem svetu prodani v več kot 500 milijonih izvodov.

Pred dvema letoma je izšlo še delo Harry Potter in otrok prekletstva, ki ga podpisujejo J. K. Rowling, John Tiffany in Jack Thorn. Thorn je režiral tudi uspešno istoimensko gledališko predstavo na West Endu. Drama prinaša nadaljevanje zgodbe o Harryju Potterju, njegovih prijateljih in družini, 19 let po zadnjih dogodivščinah. Biti Harry Potter ni nič lažje, ko junak postane prezaposleni uslužbenec ministrstva za čaranje, mož in oče treh šolarjev.

Razstava Harry Potter

Štiri leta po izidu prve knjige o mlademu čarovniku se je začela še filmska franšiza. Posneli so osem filmskih uspešnic, ki so polnile kinodvorane po vsem svetu. Osem zato, ker so zgodbo iz sedme knjige predstavili v dveh filmih - Harry Potter: Svetinje smrti 1. in 2.