V naših domovih so stvari, ki motijo hišne ljubljence!

V naših domovih so stvari, ki motijo hišne ljubljence! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
2. 1. 2018

Ste se kdaj vprašali, kaj bi o vaši urejenosti doma rekli hišni ljubljenčki?

Če se zanašamo na mnenja veterinarjev in strokovnjakov živalskega vedenja, v naših domovih obstajajo stvari, ki nevede zmotijo domače živali. V njih zbujajo neprijetne občutke ali pa te dejavnike celo zasovražijo. V želji po ustvarjanju okolja, v katerem bodo štirinožni člani zadovoljni, prilagamo štiri moteče dejavnike in rešitve, s katerimi boste to lahko dosegli. Postavite se v njihove tačke in ustvarite kompromis, s katerim boste lahko v sožitju zaživeli vsi.

Parket

Topla barva parketa ustvari posebno vzdušje. Vendar imajo tovrstna tla eno slabost: slab oprijem. Kadar psi nimajo občutka kontrole in ravnotežja, krempeljce zasadijo v podlago, kar je še poseben napor za starejše pse in pse z artritisom. Rešitev je preprosta: na tla položite mehke preproge.

Kamin

Zaradi oddajanja zvokov, kot je prasketanje ognja ali pa zvok tiktakanja pri plinskih kaminih, se živali nemalokrat počutijo nemirne. Če opazite, da se kaminu nerade približajo ali so zaradi tega vidno raztresene, jim privoščite kost za glodanje. Kamin bo povezal s priboljškom in strah bo odpravljen.

Vonjave čistilnih izdelkov

Močni detergenti in preparati za čiščenje (predvsem kis in belilo) lahko dražijo dihalne organe, saj psi vonjave že tako dojemajo intenzivneje od ljudi. Izbirajte med tistimi z manj vonjavami.

Temni prostori

Tako kot pri ljudeh telo psov in mačk z namenom preprečitve različnih obolenj, kot so osteroporoza, slabo zobovje in respiratorne infekcije, potrebuje vitamin D. To pojasni, zakaj se ne marajo zadrževati v temnih prostorih. Odgrnite zavese in pustite, da se nastavijo sončnim žarkom.

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije: Shutterstock