V Parizu in Marakešu bodo odprli muzeja ikone francoske mode Saint Laurenta

9. 3. 2017 | Vir: STA
Deli

V Parizu in Maroku bodo letos odprli muzeja, posvečena življenju in delu ikone francoske mode Yvesa Saint Laurenta. Kot so sporočili s fundacije Pierra Berga in Yvesa Saint Laurenta, bosta muzeja namenjena tako najširši javnosti kot modnim strokovnjakom.

Pariški muzej bo imel svoje prostore na sedežu omenjene fundacije, maroški je novogradnja in bo tudi večji od pariškega. Na fundaciji upajo, da bi ga letno obiskalo 70.000 obiskovalcev. Odprtje obeh muzejev je predvideno v oktobru.

Fundacija Pierra Berga in Yvesa Saint Laurenta hrani zbirko več kot 5000 kreacij in 15.000 modnih dodatkov, ki jih je Saint Laurent zasnoval v štirih desetletjih svoje kariere.

Yves Saint Laurent (1936-2008) se je rodil v Oranu v Alžiriji. V Parizu je obiskoval šolo za modno oblikovanje. S 17 leti je postal asistent Christiana Diorja. Po njegovi smrti je leta 1957 postal direktor modne hiše Dior, od leta 1962 je vodil svoje podjetje. Upokojil se je leta 2002.

Velja za enega najizvirnejših in najpomembnejših modnih oblikovalcev po 2. svetovni vojni. Bil je pobudnik številnih modnih poudarkov in novosti. V žensko modo je uvedel moška oblačila, populariziral hlače, površnike in blazerje.

Leta 1965 je predstavil Mondrian Look, nato modo dr. Živago, leta 1968 prozorne bluze iz šifona, leto pozneje pa je uveljavil nostalgično noto. V 70. letih minulega stoletja je visoko modo osvežil z novimi živimi barvami, med drugim rdečo, oranžno in vijolično, leta 1981 je populariziral bolero. Ukvarjal se je tudi s kostumografijo za gledališke in baletne predstave ter filme.

Za Saint Laurenta velja, da je prehajal meje med modo in umetnostjo. Njegove kreacije so bile že leta 1983 razstavljene v newyorškem Metropolitanskem muzeju.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan