"V precepu glede študija. Kako pojasniti bližnjim?" Porotniki odgovarjajo!

"V precepu glede študija. Kako pojasniti bližnjim?" Porotniki odgovarjajo! (foto: SHUTERSTOCK) SHUTERSTOCK
Vir: Jana
18. 2. 2019

"Stara sem 20 let in pravkar sem se odločila, da ne bom več hodila na pravno fakulteto. Študij me preprosto ne zanima, čeprav v gimnaziji nikoli nisem imela težav z učenjem, bila sem odličnjakinja. Se vam zdi zelo narobe, da se ne morem odločiti, kaj bi v življenju počela – je to normalno? Morda sem malo podlegla staršem in okolici, ki moje odločitve ne podpirajo (beri jih je strah) ... Zdaj si bom poskušala najti delo do oktobra, spomladi pa sem bom vpisala na drugo fakulteto. Zanima me socialno ali pedagoško delo, a še nisem prepričana. Želim si delati z ljudmi, tudi otroki, in mislim, da to šolsko leto zame ne bo vrženo popolnoma proč, saj potrebujem nekaj časa, da se odločim, kaj želim v življenju zares početi. A kako pojasniti staršem, sestri in prijateljicam, naj spoštujejo mojo odločitev in me ne silijo v študij, ki me ne veseli?" - Inja

Iščite srečo

Pri tako mladih letih seveda še vedno odkrivate, kaj točno vam ustreza in kako bi želeli, da je videti vaša prihodnost. Raziskovanje akademskih ambicij zato ni nenavadno, pogosto je celo priporočljivo, ker gre vendarle za pomemben segment odraslega življenja. Je pa obenem razumljiv tudi strah vaših staršev, ki na vse skupaj gledajo z racionalnimi očmi in univerzalno željo, da otrok ne 'zabluzi'. Dejstvo je, da bodo prav dvajseta leta tista, ko vam bo najlažje in najbolj dovoljeno eksperimentirati, delati napake, sprejemati napačne odločitve in iskati pravo pot. V teh letih imate čas, da odkrijete, kdo ste in kje želite, da je vaše mesto. Veliko bolj naporno bo, če zdaj na silo sprejmete neke odločitve in čez 15 let ugotovite, da ste zato nesrečni.

Tim, 39 let

Poslušajte sebe

Naj se sliši še tako preroško, morda pa vam ni usojeno postati pravnica. Če vam je jasno, da tega poklica ne želite opravljati v prihodnje, potem ste se povsem prav odločili, da študij opustite. Čeprav številni menijo, da poklic pravnika prinaša mnogo denarja, ni nujno tako. Zato si lahko mirne volje izberete študij za poklic, ki morda na prvi pogled res ne prinaša denarja, vam bo pa prinesel mnogo več zadovoljstva. Ker smo šele dobro zakorakali v zimo, vpisi na fakulteto pa potekajo v začetku septembra, imate ravno prav časa, da si sami pri sebi razjasnite, kaj vas v resnici veseli.

Manca, 39 let

Nič ni narobe

Draga Inja, nič ni narobe s teboj, da si v fazi, ko ne veš, kam te bo odpeljalo življenje, in ne veš, kaj bi študirala, kaj te pravzaprav zanima. A vseeno, če lahko še študiraš, se resnično splača vložiti v znanje. Če te zanima delo z ljudmi, si res najdi primeren študij, ki te bo veselil. Prava zagotovo ne boš končala, če te ne veseli in če se boš še kakšno leto ali dve 'matrala' in nikoli dokončala, bosta to dve zelo vredni leti, vrženi stran. Če boš pustila pravo, si poišči delo, ki ti bo všeč oziroma začni delati, tako boš stopila na realna tla in boš videla, da je treba za preživetje marsikaj pogoltniti in se marsičesa lotiti. Morda boš potem spoznala, česa si želiš v življenju, in vso energijo usmerila nato v pravo smer.

Helena, 40 let

Draga Inja!

Zelo si še mlada in nič nenavadnega ni, da ne veš še natanko, kaj bi rada počela. No, po nekem času si očitno le prišla do spoznanja, da ta študij ni zate. To bi morali tvoji domači ceniti in podpirati. Odkrito se boste morali pogovoriti, in če boš želela uresničiti svoje sanje, boš pač morala trdno stati za svojimi stališči. Predvsem pa si poskušaj že prej tudi najti študij, ki te bo resnično veselil, saj verjetno z idejo, da boš eno leto pavzirala, res ne bodo preveč zadovoljni. Povej jim, da si ne predstavljaš vse življenje početi nekaj, kar te niti malo ne veseli ...

Sandra, 34 let

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri