V Srbiji bo mogoče do diplome priti v zgolj treh mesecih, a pod posebnimi pogoji

V Srbiji bo mogoče do diplome priti v zgolj treh mesecih, a pod posebnimi pogoji (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
13. 5. 2019

Srbija bo prihodnje leto dobila strokovnjake, ki bodo strokovni naziv prejeli po zgolj od treh do 18 mesecih študija, je sporočil pomočnik srbskega ministra za visokošolsko izobraževanje Bojan Tubić.

Zakon, ki je začel veljati v teh dneh, predvideva kratke programe študija, katerih namen je povezati visokošolsko izobraževanje in trg dela. Teh programov ni treba akreditirati, je pa njihovo delovanje določeno s posebnim pravilnikom, sprejetim konec marca, je pojasnil Tubić po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Na ta kratki študijski program se lahko vpiše vsakdo, ki je zaključil štiriletno srednjo šolo, in tudi tisti z visoko ali višjo strokovno izobrazbo, ki se želijo izpopolniti na svojem ali katerem drugem področju.

Programi v obsegu od 300 do 600 ur bodo trajali od tri do 18 mesecev, udeleženec pa bo prejel certifikat z opisom dela, za katerega je usposobljen, in pridobljenimi kompetencami.

Kot navajajo na srbskem nacionalnem svetu za visokošolsko izobraževanje, je namen teh programov, da v kratkem časovnem obdobju omogočijo učinkovito izobraževanje strokovnjakov za konkretno delo, ki odgovarja ravni kompetenc, pridobljenih na visokošolskem izobraževanju in na podlagi izkazane potrebe delodajalca.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri