V trgovini so jajca na sobni temperaturi, doma pa jih damo v hladilnik – ali jih res moramo hladiti?

8. 11. 2025
V trgovini so jajca na sobni temperaturi, doma pa jih damo v hladilnik – ali jih res moramo hladiti? (foto: Profimedia)
Profimedia

Je jajca sploh potrebno shranjevati v hladilniku.

Čeprav se ne uporablja vedno, ima vsak hladilnik poseben vložek za jajca. Proizvajalci s tem jasno sporočajo: jajca naj bodo shranjena v hladilniku. Ampak – ali je to sploh potrebno ali pa morda celo nepotrebna poraba energije? Saj so navsezadnje v trgovinah jajca pogosto shranjena brez hlajenja. Ali jih torej doma popolnoma po nepotrebnem hladimo?


🧊 Zakaj jajca doma sodijo v hladilnik

Drži: v hladilniku ostanejo jajca dlje sveža kot pri sobni temperaturi. To velja za vsa živila, ki niso občutljiva na mraz ali vlago. Nizke temperature upočasnijo rast bakterij – tudi salmonel, ki lahko predstavljajo tveganje pri jajcih. Zato je priporočljivo, da se jajca po nakupu shranijo v hladilniku. Tudi Kmetijska zbornica Spodnje Saške svetuje: »V gospodinjstvih naj se surova jajca za vsak primer hranijo v hladilniku – do porabe.«


🔁 Pogoste temperaturne spremembe so problematične

Kar pa jajcem ne ustreza, so pogoste temperaturne spremembe. Če jajce iz hladnega okolja pride v toplo (ali obratno), se na lupini ustvari kondenz – vlaga. To pa olajša preživetje mikroorganizmov na lupini, ki lažje prodrejo v notranjost. Rezultat: živilo se hitreje pokvari, če ga večkrat premikamo med toploto in mrazom.

Bomo v prihodnje lahko namesto pozimi na Krvavcu smučali poleti v Portorožu?

Zato proizvajalci in trgovine jajc namerno ne hladijo – saj bi morali ohranjati stalno hladno verigo, kar pa je stroškovno zahtevno.

Potrošniki pa jajc ne jemljejo večkrat iz hladilnika in jih vračajo vanj, zato je hlajenje doma priporočljivo – idealno do največ 7 °C.


Zaključek: Jajc ni nujno hladiti – a priporočljivo je

Če jajca hitro porabite, hlajenje ni nujno. Vsekakor pa se je treba izogibati temperaturnim spremembam, saj te pospešijo kvarjenje.


🥚 Dodatni nasveti za ravnanje s svežimi jajci:

  • Jajca so užitna do 28 dni po znosu.

  • Test svežine z vodo: sveže jajce potone, staro plava.

  • Sveže jajce ima gosto beljakovino in dvignjen rumenjak, ki ostane na sredini.

  • Sveža jajca skoraj nimajo vonja.

  • Zelo umazanih ali počenih jajc ne uporabljajte.

  • Surova jajca uporabite le, če so res sveža.

  • Jajca za jedi brez toplotne obdelave (npr. tiramisu, domača majoneza) naj bodo izredno sveža.

Preberite še: Kate Middleton razkrila skrivnosten napis na ogrlici, opazili so ga le redki, tole v resnici pomeni