Po novem so v vašem kruhu in siru dovoljene žuželke – kako jih prepoznati

13. 5. 2025
Po novem so v vašem kruhu in siru dovoljene žuželke – kako jih prepoznati (foto: Profimedia)
Profimedia

Po novi uredbi lahko sprva samo francosko podjetje trži zmlete in ustrezno obdelane ličinke.

Že vse od 10. februarja se v EU lahko uporablja prah iz insektov, obdelan z UV-žarki. A za mnoge potrošnike je ideja o insektih v hrani še vedno nenavadna.

Kako prepoznati ta prah v kruhu, siru in kolačih?

Od 10. februarja se lahko v Evropski uniji uporablja prah iz insektov, ki je bil obdelan z UV-žarki. Konkretno gre za prah iz celotnih ličink rumene moke (Tenebrio molitor). Do štiri odstotke tega prahu se lahko doda različnim živilom. Po novi uredbi EU to vključuje kruh, pecivo, testenine, pa tudi izdelke iz krompirja in sira ter sadne kompote, poroča nemški Focus.

Insekti so že načeloma dovoljeni kot živila, nova odobritev pa se nanaša na obdelavo z UV-žarki. Ta korak naj bi povečal vsebnost vitamina D v prahu. Po novi uredbi lahko sprva samo francosko podjetje trži zmlete in ustrezno obdelane ličinke.

Insekti v hrani morajo biti označeni na embalaži

V EU je uporaba insektov v hrani dovoljena že nekaj časa. Proizvajalci morajo za to pridobiti dovoljenje. Če se v hrani uporabljajo insekti, mora biti to navedeno na embalaži. Potrošniki lahko zdaj odobreni prah iz ličink prepoznajo po oznaki »prah iz UV-obdelanih ličink« na izdelkih.

»Ljudje v EU lahko sami izbirajo, kaj bodo jedli, in nihče jih ne sili, da uživajo insekte ali črve,« pojasnjuje Evropska komisija. Obstajajo jasna pravila in informacije o tej obliki prehrane. Preden insekti pridejo na trg, so podvrženi zelo strogim znanstvenim ocenam.

Kaj pravi potrošniški center o insektih v prehrani

Doslej so bili potrošniki do uživanja insektov precej skeptični. Po reprezentativni spletni anketi, ki jo je naročil proizvajalec hrane in hrane za hišne ljubljenčke Heristo AG, imajo predvsem starejši anketiranci večje zadržke. Kot je leta 2023 za FOCUS online pojasnila Daniela Krehl iz Bavarskega potrošniškega centra, EU insekte pred odobritvijo temeljito preizkusi in po razpoložljivih študijah »ni zdravstvenih težav«.

Potrošniško svetovalno središče ima tudi »izjemno pozitiven odnos« do uživanja insektov, pravi namestnica vodje. »Insekti vsebujejo veliko pomembnih hranil in so bogati z beljakovinami.« Poleg tega so del kulinarike v mnogih državah. Lahko prispevajo k trajnostni prehrani, saj se jih da vzgajati na način, ki relativno učinkovito varčuje z viri. Vendar pa obstaja tveganje za ljudi z alergijami.