V Veliki Britaniji bodo preverili povezavo med nogometnimi poškodbami glave in demenco!

V Veliki Britaniji bodo preverili povezavo med nogometnimi poškodbami glave in demenco! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
24. 11. 2017

Ali obstaja povezava med nogometnimi poškodbami glave in demenco? Morebitne neposredne povezave bo skušala odkriti preiskava, ki jo bodo v Veliki Britaniji začeli izvajati januarja.

Preiskavo sprememb na možganih, ki bi lahko bile posledica poškodb glave nogometašev, bo sprožila angleška nogometna zveza, je poročal britanski BBC.

Preiskavo z naslovom Vpliv nogometa na dolgoročno zdravje in tveganje za demenco bo vodil zdravnik Willie Stewart, ki je prepričan, da je nekdanji napadalec Jeff Astle umrl zaradi večkratnih poškodb glave, ki jih je utrpel med aktivno kariero.

"Namen raziskave je osvetliti dolgoročne vplive nogometa na zdravje nogometašev," je dejal Stewart. "To je velik dan za nogomet," pa je napoved o začetku projekta pospremil nekdanji kapetan angleške reprezentance Alan Shearer, ki se bo med prvimi prostovoljno podvrgel preiskavam možganov in glave z najsodobnejšo metodo slikanja možganov, računalniško tomografijo ali CT.

Razmišljanja o posledicah igranja nogometa ter udarcev, ki jih utrpijo nogometaši že s tem, ko žogo odbijejo z glavo, je sprožila nesrečna usoda nekdanjega angleškega reprezentanta Astleja, ki je umrl za posledicami demence leta 2002 v starosti 59 let. Ko so proučevali, zakaj je zbolel za demenco, je bilo patološko poročilo z obdukcije povsem jasno in nedvomno - bolezenske spremembe na možganih, odmiranje možganskih celic ter posledično nogometaševo smrt je povzročilo večkratno ponavljajoče se odbijanje težkih usnjenih žog z glavo.

Po teh katastrofalnih ugotovitvah sta se angleška zveza in združenje profesionalnih igralcev nogometa odločila za široko nacionalno raziskavo, vendar pa so od te odstopili, češ da so se v ugotovitve prikradle tehnične napake. Družina pokojnega nogometaša je ves čas oblasti pozivala, naj se vendarle odločijo za projekt, s katerim bi temeljito osvetlili omenjeno področje. Astlejeva hčerka Dawn je zato bila več kot zadovoljna, ko je izvedela, da bodo začeli projekt.

nogomet"Upam, da bodo prišli do zaključkov. Še vedno pa sem zelo vznemirjena in jezna, ker so zapravili 16 let, v tem obdobju pa so nogometaši umirali zaradi istih razlogov, kot je umrl moj oče," je dejala za BBC Sport.

"V zadnjih letih so bila vse glasnejša opozorila o tveganjih za razvoj demence pri udeležencih v kontaktnih športih, vendar pa doslej nismo imeli kakovostnih podatkov, s katerimi bi lahko podprli in dokazali te skrbi," je dejal vodja preiskave Stewart.

Prvi mož združenja nogometašev Gordon Taylor je ob tem opozoril: "Nevrološke težave, s katerimi se soočajo nogometaši po koncu kariere v poznejših obdobjih svojega življenja in bi jih lahko pripisali možganskim pretresom, poškodbam glave in udarcem žoge z glavo, so področje našega delovanja vsaj zadnjih 20 let." Igralsko združenje je zdaj vendarle doseglo podporo predstavnikov angleške lige, ki je uvidela pomen zdravja nogometašev.

"Gre za velik dan, še zlasti, če se upošteva, kaj je ob Astlejevi smrti leta 2002 ugotovil patolog in da doslej ni bilo veliko narejenega. Vesel sem, da je vendarle napočil trenutek, ko so se predstavniki lige in igralcev poenotili ter podprli iskanje odgovorov na vprašanja, ki nas neposredno zadevajo," je še dejal Shearer.