V Zagrebu zaradi grožnje s tožbo odstranili plakate z Melanio Trump

19. 9. 2017 | Vir: STA
Deli
V Zagrebu zaradi grožnje s tožbo odstranili plakate z Melanio Trump (foto: profimedia)
profimedia

Ameriški inštitut iz Zagreba je v ponedeljek zvečer z mestnih ulic odstranil plakate s podobo soproge ameriškega predsednika Melanie Trump in sloganom v angleščini "Pomislite, kako daleč lahko pridete z nekaj angleščine," potem ko je slovenska odvetnica Trumpove zagrozila s tožbo.

Odstranitev vseh plakatov z zagrebških ulic je za STA potrdila avtoricaa oglaševalske kampanje za Ameriški inštitut iz Zagreba Ivis Burić. "Resnično obžalujemo, da je naše sporočilo naletelo na negativen odziv v hrvaških medijih, kar ni bil naš namen," je dejala.

Plakati so bili del oglaševalske kampanje društva za promocijo angleškega jezika in ameriške kulture Ameriški inštitut iz Zagreba, ki se je odločila izkoristiti globalno priljubljenost Melanije Trump, ki je v ZDA prišla kot priseljenka in postala prva dama. Odstranili so tudi objavo na strani inštituta na Facebooku, je še potrdila Burićeva.

Za STA je poslala tudi uradno opravičilo, ki ga je za objavo v hrvaških in slovenskih medijih zahtevala odvetnica Trumpove Nataša Pirc Musar.

"Ameriški inštitut iz Zagreba je izkoristil lik in osebo gospe Melanie Trump v komercialne namene, da bi oglaševal tečaje angleškega jezika brez soglasja gospe Melanie Trump. Na ta način je kršil kodeks oglaševanja in tržnega komuniciranja ter obligacijski zakon. Opravičujemo se zaradi nepremišljene poteze, s katero smo užalili gospo Trump," so zapisali.

Pirc Musarjeva je izrazila zadovoljstvo ob dejstvu, da je ameriški inštitut priznal kršitev zakona, je danes poročala ameriška tiskovna agencija AP. Hrvaški predpisi prepovedujejo uporabo fotografij posameznikov v oglaševanju brez njihovega soglasja.

Plakate so postavili konec tedna, ko je ustanovitelj inštituta, ameriški državljan Brett Campbell za hrvaške medije pojasnil, da so želeli opozoriti ljudi na pomen znanja svetovnih jezikov in njihov pomen za mednarodni uspeh. Na Hrvaškem se soočajo z valom izseljevanja, na inštitutu pa so želeli sporočiti, da lahko pomagajo pri učenju angleščine, ki lahko posameznika popelje do velikih uspehov.

Kljub slabemu koncu kampanje je imel plakat s Trumpovo globalen doseg, saj so o njem poročali mnogi svetovni mediji.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu