V zgodovini še ni bilo napovedanih toliko protestov kot prav za Trumpovo inavguracijo!

V zgodovini še ni bilo napovedanih toliko protestov kot prav za Trumpovo inavguracijo! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
17. 1. 2017

Trumpova inavguracija bo res nekaj posebnega, saj doslej v zgodovini še ni bilo napovedanih toliko različnih protestov.

Ponavadi je inavguracija zadeva za novega predsednika in njegovo stranko, katere člani zasedejo vse pomembnejše položaje v prestolnici, tokrat pa na njej ne bo prisotnih že vseh kongresnikov, saj je že okoli 30 demokratskih članov predstavniškega doma kongresa odpovedalo udeležbo. John Lewis iz Georgie je dejal, da Trump nima legitimnosti, ker da mu je do izvolitve pomagala Rusija.

In če je v minulih dneh zavrnilo nastope na Trumpovi inavguraciji tudi mnogo glasbenikov in estradnikov, pa naj bi svojo prisotno napovedalo zares veliko skupin protestnikov. Največ jih prihaja iz Trumpove države New York, Kalifornije in okrožij, kjer imajo demokrati trdno večino.

Motoristi se bodo Trumpu postavili v bran!

Organizacija Motoristi za Trumpa je ena od ducata skupin, ki so dobile dovoljenje za demonstracije v Washingtonu v petek, ko bo Donald Trump prisegel kot 45. predsednik ZDA. Večina jih bo protestirala proti Trumpu, motoristi pa nameravajo prihodnjega predsednika braniti, če to ne bo uspelo več tisoč policistom in vojakom.

Predsednik organizacije Chris Cox je za televizijo Fox zagotovil, da ne pričakujejo posebnih težav pri tradicionalno mirnem prenosu oblasti, vendar pa so pripravljeni ustvariti "zid iz mesa", da zaščitijo predsednika, če se bo protestnikom kje uspelo prebiti skozi policijski obroč.

Obeti Trumpove vladavine

Še nekaj zanimivosti, ki kažejo, kako zelo drugače bo v Ameriki in svetu poslej, ko bo Donald Trump sedel na mesto Baracka Obame:

  • Prihodnja administracija republikanskega predsednika Donalda Trumpa razmišlja, da bi sobo za novinarske konference skupaj z dopisniki iz Bele hiše preselila iz Zahodnega krila v neposredni bližini Ovalne pisarne v večje prostore v poslopje Stare izvršne zgradbe ob Vzhodnem krilu Bele hiše. Dopisniki pa se temu upirajo. Za združenje dopisnikov iz Bele hiše, ki ga trenutno vodi Reutersov novinar Jeff Mason, naj bi predlagani ukrep videli kot željo po oddaljitvi novinarjev od predsednika.
  • Ameriški predsednik Barack Obama ima te dni polne roke dela, ko Trumpa opozarja, da nekateri njegovi načrti morda niso najbolj premišljeni. Med drugim je v ponedeljek ob obletnici sklenitve jedrskega sporazuma med Iranom in svetovnimi silami še opozoril svojega naslednika Donalda Trumpa, naj ta sporazum pusti pri miru, ker ga ni enostavno odpraviti, poleg tega pa je veliko boljši od vojne.
  • Trump medtem pridno kadruje, a tudi tu ne gre povsem gladko. Njegov kandidat za ameriškega zdravstvenega ministra, republikanski kongresnik iz Georgie Tom Price se je znašel v težavah zaradi konflikta interesov. Po poročanju televizije CNN naj bi marca lani kupil delnice podjetja za proizvodnjo zdravstvenih pripomočkov, nekaj dni zatem pa predlagal zakon v korist temu podjetju. Od pričakovanega položaja direktorice strateških komunikacij Sveta za nacionalno varnost ZDA pa se je poslovila tudi konservativna aktivistka in komentatorka, 48-letna Monica Crowley. Gospa zaradi obtožb o prepisovanju gradiva za svojo knjigo, doktorat, članke in še kaj niti ni imela kaj dosti izbire.

Ker politično dogajanje onkraj velike luže še nikoli ni bilo tako razgibano kot prav te dni, bomo razvoj dogodkov na tem mestu zagotovo še spremljali.