Vadba na veliki žogi

Vadba na veliki žogi (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
11. 5. 2019

Velika žoga, ki jo imenujemo "fitball", je vsestransko uporaben pripomoček za domačo vadbo, uporabljajo jo tako rekreativni kot tudi vrhunski športniki, primerna pa je tudi za izvajanje rehabilitacijskih vaj.

Prednost vadbe na veliki žogi je, da lahko nadomesti velike in okorne naprave, hkrati pa morate med vadbo na žogi paziti še na ravnotežje, koordinacijo telesa in pravilno telesno držo.

Kako veliko žogo izbrati?

Ker je na trgu na voljo več različnih velikosti žog, zase izberite primerno veliko, saj boste le tako lahko vaje izvajali varno in pravilno. Če je vaša telesna višina pod 170 centimetrov, je za vas najprimernejši premer žoge 55 cm, za vse, visoke med 170 cm in 180 cm, je primerna žoga premera 65 cm, za vse s telesno višino nad 180 cm pa se svetuje žoga premera 75 cm.

Pravilen začetni položaj

Primerno velikost žoge lahko preverite tudi s poskusom pravilnega sedenja na žogi – usedemo se na sredino žoge tako, da je medenica v nevtralnem položaju, hrbet raven, prsni koš dvignjen in ramena potisnjena nazaj, glava naj bo v podaljšku hrbtenice, stopala pa postavljena plosko na tla v širini ramen. V tem položaju bo vaše telo pripravljeno na dinamiko.

Vaje ravnotežja

A preden se lotite izvajanja vaj na žogi, morate na žogi znati loviti ravnotežje, zaradi katerega bodo ves čas treninga aktivne mišice, ki stabilizirajo trup in skrbijo za ohranjanje pravilne telesne drže, hkrati pa bodo te mišice poskrbele, da bo vaše telo obvladovalo gibanje okončin, medenice in hrbtenice. Z obvladovanjem ravnotežja bo izvajanje vaj za krepitev mišic bolj varno, kar pomeni, da se bo zmanjšala možnost za poškodbe, povečala pa se bo poraba energije, saj bo vaše telo med vadbo na žogi moralo usklajevati večje število mišičnih skupin.

Nasvet za začetnike

Začetnikom se priporoča, da vadijo v paru – medtem ko eden izvaja vaje na žogi, drugi spremlja izvedbo vaje in pomaga oziroma popravlja morebitne napačne gibe, ki bi lahko privedli do poškodb. Začetnikom se prav tako priporoča, da začnejo z lahkimi vajami in so osredotočeni na popolnost izvajanja posamezne vaje. Šele ko usvojite specifične karakteristike vadbe na žogi, začnite povečevati težavnost vaj. In ne pozabite še, da morate vsako domačo vadbo začeti z ogrevanjem in dinamičnim raztezanjem, po končanem izvajanju vaj pa vedno naredite še raztezne vaje.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografiji: Shutterstock