Valentinovo - praznik, odet v rože

Valentinovo - praznik, odet v rože (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
13. 2. 2018

»Valentinovo. Kaj naj podarim tokrat?« Takšne misli se pletejo po glavah številnih zaljubljencev. Izjema so tisti, ki niso čakali do zadnjega trenutka in jih skrbi le še to, ali bo darilo njihovi ljubljeni osebi všeč.

Valentinovo ali praznik svetega Valentina se praznuje 14. februarja in je tradicionalni dan, ko si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen. Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v svetnikovo čast. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni. Na ta dan odprite srce in z ljubeznijo izrazite tisto, česar vam čez leto ne uspe pokazati. Vsaj ta dan pokukajte v svoje srce, poglobite se vase in občutite tisto najplemenitejše, najžlahtnejše, pokažite in izrazite to tistemu, ki vam je najbližje.

Darilo zanjo

Kaj podariti njej? To je težka naloga za moške. Mogoče ste za božič in njen rojstni dan ušli kritikam in slabi volji svoje drage kljub precej povprečnemu in nedomiselnemu darilu, tokrat pa ne bo šlo. Praznik zaljubljencev le nekaj pomeni, lahko pomeni tudi preizkus trdnosti vajine zveze, ali povzroči nekaj dni življenja v tišini.

Rože so vedno dobra rešitev

Šopek rož je enkratno darilo, s katerim ne morete zgrešiti. Pa je res? Pri ženskah nikoli ni tako preprosto ... S cvetjem za valentinovo izražamo pozornost, hkrati pa lahko s simbolno govorico cvetja povemo še več. Z vrtnicami lahko daste veliko različnih sporočil, odvisno od barve njihovih cvetov. Rdeče vrtnice simbolizirajo iskreno ljubezen, bele čistost in nedolžnost, rož­nate le naklonjenost, rumene pa prijateljstvo. Tu pa se zmešnjava šele začne. Z rumenimi vrtnicami z rdečo obrobo boste namreč sporočili, da se vanjo šele zaljubljate, kombinacija rdečih in belih vrtnic simbolizira harmonijo, črna pa smrt. Rdeča vrtnica brez trnov pomeni ljubezen na prvi pogled. Pazite tudi pri številu – če bo vaša izbranka pričakovala bogat šopek ali dva, jo boste le z enim cvetom nekoliko razočarali, ne glede na to, kako krasen ali lepo zavit bo. Po drugi strani bo vaša draga še veliko bolj navdušena, če boste sami pokazali nekaj svoje ustvarjalnosti, si pomagali s kakšno strokovno revijo in sami naredili edinstven šopek. V tem primeru bodo dovolj tudi dve ali tri lilije, orhideje, vrtnice ali kakšna druga roža – že to, da ste si vzeli toliko časa in si zamislili šopek, izdelan zanjo, bo nanjo naredilo ogromen vtis.

Darilo zanj

Pravijo, da večina moških – seveda obstajajo izjeme – valentinovega ne dojema kot praznika, ob katerem bi morali dobiti darilo. Moškim lahko podarite preizkušene stvari, na primer kravato, kolonjsko vodo ali uro. Zagotovo jim bo to všeč, ne pričakujte pa, da bodo skakali do stropa od ganjenosti ... Lahko jim podarite tudi kakšen cvet ali šopek rož, saj tudi tako ne morete zgrešiti. Pri prazniku ljubezni ni toliko pomembno, kaj podarite, temveč gre za gesto, s katero pokažete, da imate nekoga radi. Včasih tega ne morete napisati in povedati, tako da imate možnost, da svojo naklonjenost tisti dan izrazite z majhno pozornostjo. Ni pomembno, kakšne barve in kakšne oblike je. Lahko podarite tudi rumen tulipan. Nekdo vam lahko izkaže pozornost, vendar ni nujno, da je zaljubljen v vas. Valentinovo ni praznik zgolj za pare, ampak zelo lep praznik tudi v širšem smislu. Gre tudi za naklonjenost, ne le za ljubezen. Valentinovo bi bilo še lepše, če bi ga ljudje dojemali bolj lahkotno, in ne da se na ta dan praznuje le velika ljubezen. Čustva do nekoga lahko izrazite na tisoče načinov.

Praznik,  odet v rože

Trend – angleški slog

Vsako leto se pojavljajo novi trendi. Letos je moderen angleški slog šopkov z nizko sredino in z rožami, obrnjenimi navzven. Za angleške šopke so primerne tudi malo drugačne posode. Bidermajerski šopki so se malo umaknili ­v ozadje.

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Shutterstock

Priporočamo