Vam je med vožnjo pogosto slabo? Preberite nasvet zdravnice

Vam je med vožnjo pogosto slabo? Preberite nasvet zdravnice (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
11. 8. 2017

Potovalna bolezen, ko je čut za ravnotežje hkrati vzdražen na vseh treh oseh, ni le težava otrok, ampak muči tudi odrasle. Najboljša preventiva je, da smo s pogledom osredotočeni na cesto, pomagajo zdravila proti potovalni slabosti, ki jih lahko kupimo v lekarnah. Dobro je tudi, da med potjo nimamo s tekočino polnega želodca.

"Ko se vozimo z avtom in je cesta ovinkasta, center za ravnotežje, ki se nahaja v notranjem ušesu, čuti pospešek levo-desno. Drugi pospešek čuti pri menjavanju hitrosti, torej pri zaustavljanji in pospeševanju. Čim obremenimo center še s tretjo osjo, če gre cesta še gor in dol, je notranje uho že preobremenjeno," fenomen potovalne slabosti opisuje zdravnica Nena Kopčavar Guček.

Tako je priporočljivo, da se tisti, ki so občutljivi za potovalno slabost, zaščitijo. "Ko pride do znakov potovalne bolezni - najprej potenje, nelagodje, občutek slabosti, tiščanje v glavi in potem tudi bruhanje- je za zdravila prepozno," je dejala za STA in dodala, da je zdravila, ki jih je moč dobiti v lekarni brez recepta, treba vzeti vsaj pol ure pred potovanjem.

Da bi preprečili slabost na poti, je priporočljivo tudi, da "pred tem ne pijemo večjih količin vode, ki pljuska v našem želodcu in povzroča notranjo potovalno bolezen", svetuje Kopčavar Gučkova. Tako pred potovanjem poskusimo zaužiti gosto hrano, saj tudi prazen želodec ni dobra izbira za na pot, saj bo v takem primeru prazen želodec napolnila želodčna kislina. Med potovanjem sproti užijemo manjše količine tekočine, ki jo lahko nadoknadimo ob prihodu na cilj.

Predvsem pri otrocih pa pomaga, če jih starši nekako zamotijo, a ne s tablico, računalnikom, telefonom ali s knjigo, ker jim bo ob tem še bolj slabo. Najbolje je, če se igrajo igre, ki otroke vzpodbujajo, da gledajo naprej, recimo kdo bo prvi videl morje itd. Pri potovanju z letalom pa se je najbolje usesti na sedeže ob krilih, saj je tam najmanj gibanja.