Vam od tam spodaj prihaja vonj po čebuli? To je res neprijetno: preverite, zakaj je tako in kako se znebiti te nadloge

Vam od tam spodaj prihaja vonj po čebuli? To je res neprijetno: preverite, zakaj je tako in kako se znebiti te nadloge (foto: Profimedia) Profimedia
19. 11. 2022

Morda gre za povsem nedolžno stvar, ali pa tudi ne. Vsekakor si je treba pomagati in predvsem paziti nase.

Ja, 'čebulna vagina' zares obstaja! Ampak to je nekaj, česar se res ni treba sramovati. Na svetu obstaja toliko različnih vagin, kolikor je njihovih lastnic, in (neprijeten) vonj vagine je lahko posledica mnogih stvari.

Tukaj je seznam 9 najpogostejših razlogov, zakaj vaša vagina včasih smrdi po čebuli (in kaj storiti, da se neprijetnega vonja znebite):

1. Pozabljen tampon

Čeprav se ne dogaja pogosto, pa kdaj ženske vendarle pozabimo na tampon 'tam noter', kar lahko povzroči neprijeten vonj. Kaj storiti? Preprosto odstranite tampon in si privoščite temeljito prho.

2. Izbira hrane

Saj veste: ko jeste česen in čebulo, se tu pa tam zgodi, da okus in vonj v ustih ostaneta še kakšen dan. Ste vedeli, da lahko ti dve živili povzročata tudi neprijeten vonj 'tam spodaj'? Čebula, šparglji, česen in kari so le nekatera izmed živil, ki spremenijo vonj vagine (celo do 48 ur po zaužitju). Kaj storiti? Edino 'zdravilo' je čas.

3. Znoj

Znoj in vaginalni izločki ustvarijo precej močno aromo, ki se razlikuje od posameznice do posameznice, in lahko, med drugim, zaudarja tudi po čebuli. Kaj storiti? Da bi se znebili oziroma izognili vonju, redno menjujte oblačila (posebej poleti), se prhajte in nosite naravne tkanine, ki koži omogočajo, da diha.

4. Zdravila

Že res, da zdravila, kot so antibiotiki, ubijejo tisto, zaradi česar ste zboleli, vendar pa hkrati ubijajo tudi vaginalno floro, kar se lahko odraža v neprijetnem vonju. Kaj storiti? Vonj bo zelo verjetno izginil, ko boš zaključila z zdravili. V kolikor se to ne zgodi, pa obiščite svojega zdravnika.

5. Bakterijska vaginoza (ali katera druga oblika vnetja)

Bakterijsko vnetje nožnice lahko povzroči, da 'tam spodaj' začne smrdeti po čebuli. Če poleg neprijetnega vonja opazite tudi nenavaden izcedek, je to morda znak, da imate bakterijsko vaginozo (ali katero drugo obliko vnetja). Kaj storiti? V kolikor pravilno skrbite za higieno in nekaj časa v vagino ne 'vtikate' ničesar, bakterijska vaginoza običajno izgine sama. V nasprotnem primeru pa obiščite zdravnika, ki bo predpisal antibiotike.

6. Trihomoniaza

Še eno vnetje, ki lahko povzroči vonj po čebuli, je trihomoniaza, običajno spolno prenosljiva okužba. Povzroči jo parazit Trichomonas vaginalis. Čeprav se simptomi od posameznika do posameznika razlikujejo, pa mnogi sploh ne vedo, da imajo okužbo. Kaj storiti? Da bi pozdravili okužbo, je pomembno, da obiščete zdravnika, ki bo predpisal antibiotike. Prav tako med spolnim odnosom raje uporabljajte kondom.

7. Slaba higiena

Je sploh potrebno poudarjati, kako pomembno je redno umivanje in menjavanje spodnjega perila? Poleg tega je dobro tudi, da (vsaj nekaj časa, dokler vonj ne izgine, najbolje pa ves čas) nosite bombažno spodnje perilo, ki koži dovoli dihati.

8. Glivična okužba

Glivična okužba lahko povzroči gost bel izcedek, v nekaterih primerih pa tudi neprijeten vonj po čebuli. Prav tako bodite pozorni na kakršnokoli srbečico, pekoč občutek in rdečico okoli vulve. Kaj storiti? Obiščite zdravnika, ki bo predpisal zdravila proti glivicam. Med okužbo in zdravljenjem se prav tako izogibajte odišavljenim higienskim izdelkom, tesnim oblačilom ter redno menjujte vložek ali tampon.

9. Hormonske spremembe

Ko je v vašem telesu raven estrogena povišana (zaradi kontracepcije, nosečnosti ali ovulacije), to povzroči neravnovesje pH, pri čemer lahko vonj 'tam spodaj' postane nekoliko močnejši in opaznejši. Kaj storiti? Obiščite zdravnika, ki bo predpisal zdravilo za lokalno zdravljenje, s pomočjo katerega se boste znebili smradu. Prav tako je dobro, da skušate po svojih najboljših močeh zmeraj skrbeti, da so hormoni v ravnovesju.

Povzeto po Rebecci Jane Stokes

Preberite več na Cosmopolitan.si