Vasja Jager (kolumna) o čudaških teorijah zarote

Vir: Jana
4. 9. 2018

Če vam gre na jetra neznosna vročina, vas bo zanimalo, da so odkrili krivca zanjo. In to je menda nihče drug kot sam ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je v slogu zlobnežev iz hollywoodskih akcionerjev odločil, da bo za svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga je gostila Rusija, s pomočjo nezaslišano napredne tehnologije pričaral lepo vreme, s tem pa zmešal klimo za več mesecev vnaprej. Tako vsaj trdijo zagovorniki teorij zarot. Ki imajo na zalogi še dosti več dosti bolj norega štofa.

Vesoljci obiskujejo Zemljo; vojaška letala uravnavajo podnebje s škropljenjem skrivnostnih kemikalij; Zemlja je ravna; Finska sploh ne obstaja ... Splet je poln podobnih neslanosti. Žal jim prikimava vse več povsem spodobnih ljudi, tudi v Sloveniji.

V nasprotju s težko razumljivo in vse bolj kompleksno resničnostjo so bizarne teorije pač precej bolj zabavne. Mar ni preprosteje za razbeljeni planet kriviti ubogega Putina, kakor razmišljati o lastni odgovornosti? Ali ni bolj priročno, da zaradi stanja v državi preklinjamo fantomske strice iz ozadja, namesto da bi se sami lotili oblikovanja rešitev? Ni bolj enostavno verjeti, da je za težave našega otroka odgovorna farmacevtska industrija, ne pa naš živ­ljenjski slog? Je; zagovarjanje zarot posameznika izvzema iz ponorelega sveta in mu omogoča sodelovanje v zaprti skupnosti, katere pripadniki se dojemajo kot varuhi posvečenega znanja, dvignjeni nad zavedeno rajo.

Sam bi si želel, da bi bile prav vse čudaške teorije resnične; bilo bi noro, če bi lahko govoril z vesoljci ali pogledal čez rob Zemlje. Toda eno je domišljija, drugo pa resničnost; samo vprašajte kakšnega Finca. Ali pa raje odprite mrzlo pivce in poiščite senco, da vam poletna pripeka ne scvre možganov, kot se te dni očitno rado dogaja.

Priporočamo