Vasja Jager v Janini kolumni tokrat o mladosti!

Vasja Jager v Janini kolumni tokrat o mladosti! (foto: arhiv revije Jana) arhiv revije Jana
Vir: Jana
19. 7. 2016

Kot nepravično stigmatizira starejše, tako je današnja družba neusmiljena do mladih. Dostikrat še bolj.

Čistuni slikajo podobe otopelih, razvajenih najstnikov in zgodnjih 20-letnikov, živih mrličev, ki jih ne zanima drugega kakor pijača in droge in pokanje selfiejev in – kaj hujšega! – seks in uživancija. Cele dneve bi preživeli na riti in buljili v strop; v življenju niso spoznali, kaj je delo, pravijo. Če bi jim v roke porinil lopato, ne bi vedeli, kako jo obrniti, pravijo. Nič jim ni sveto in nikogar ne spoštujejo, pravijo.

Medtem pa na planetu Zemlja odrašča generacija ljudi, ki bo ta svet postavila nazaj med tečaje, s katerih se je snel. Vem, o čem govorim; videl sem, česa so sposobni, silno moč, ki je ne bodo več dolgo zadrževale pregrade vljudnosti in strahu. Začutil sem njihovo čistost in njihovo lakoto po življenju. Ter njihovo osamljenost in trpljenje in jezo, pokanje pljuč, ki bi rada zajela zrak, pa ne morejo. Poznam njihove zgodbe in niti ena ni pravljica za lahko noč. Ta generacija že dolgo ne sanja, če kdaj sploh je. To niso otroci, temveč so že sedaj starejši, kot smo mi kdaj bili. Nikoli ni bilo odraščanje zapleteno, kot je zdaj, in prihodnost še nikdar ni bila tako negotova. Oni pa se ne zlomijo; naj čistuni govorijo karkoli, a v resnici se ne zlomijo. Med vso zmedo in lažmi, med pritiski glede videza, odnosov in uspešnosti, med nebogljenimi in nepripravljenimi starši, med blefom institucionalizirane socializacije in izobraževanja, med lažno moralo in lažnimi užitki se vlečejo dalje proti bežnemu svetlikanju na obzorju. In zato si zaslužijo spoštovanje. Kar se mene tiče, računam nanje. Rade volje jih sprejemam kot polnovredne, odgovorne člane družbe in jim odmerjam od svojega majhnega prostora pod Soncem. Ter se veselim prihodnosti, ki jo prinašajo.

Pišite!

  • Če bi radi komentirali napisano, pošljite e-pošto na: info@revijajana.si ali po pošti na AM Ljubljana, d. o. o., za revijo Jana, Bleiweisova 30, 1000 Ljubljana.

Priporočamo