Vasja Jager v kolumni o generaciji prehoda

Vasja Jager v kolumni o generaciji prehoda (foto: Adriamedia) Adriamedia
Vir: Jana
28. 3. 2017

Moja generacija je generacija prehoda. Mi smo poslednji pionirji, otroci, ki smo leta 1991 z velikimi očmi gledali sajenje osamosvojitvene lipe po televiziji in sanjali o boljši prihodnosti. Sanjamo še danes, le otroci nismo več. Smo žrtvovana generacija neke družbe.

Prva leta, najpomembnejša leta so nam vcepljali ideale solidarnosti in poštenja. Vsak od nas je pred drugimi svečano prisegel, da 'se bom marljivo učil in delal in da bom dober tovariš' in bil je do takrat najlepši dan v življenju.

Potem je v Nemčiji padel Zid in z njim sistem, v katerega smo se rodili. Rečeno je bilo, da je tako bolje – verjeli smo jim. Rečeno je bilo tudi, da se mora poslej vsakdo znajti zase – verjeli smo, da se bomo.

Pa smo hodili v šole, se učili in izpolnjevali svoj del prisege. V roke so nam potisnili privatizacijske certifikate, vendar nismo vedeli, kaj naj z njimi. Zato pa so dobro vedeli drugi. Ko je potem usekala kriza, smo ravno prestopili prag odraslosti. Ko se je končala, je za nas že zmanjkalo denarja. Za naše zaposlitve ni subvencij, za naše penzije bo drobiž. Pred nami se obotavljivo prestopa generacija, ki se ji ne mudi nikamor in ki še zmeraj vodi našo družbo; za nami že nestrpno pritiskajo mladi, ki si želijo svoj del pogače. In mi? Prestari, da bi bili perspektivni, in premladi, da bi bili stari.

Ali smo razvajeni? Deloma; ne nazadnje se še predobro spomnimo boljših časov. Ali je tem, ki prihajajo za nami, sedanjim dvajsetinnekajletnikom, v tem trenutku huje? Gotovo; vendar bodo prav oni dobili največ, ko se bodo stvari dokončno spremenile na bolje (in spremenile se bodo!). Takrat bodo na vrhuncu moči in svet jim bo ležal pred nogami. Za nas pa bo mladost le še spomin. In končno – ali je moralo biti tako? Je. Kdo pa bo prvi nosil breme prehoda v boljši jutri, če ne zadnji pionir?

Če bi radi komentirali napisano, nam pošljite e-pošto na: info@revijajana.si ali po pošti na AM Ljubljana, d. o. o., za revijo Jana, Bleiweisova 30, 1000 Ljubljana.

Priporočamo