Vau, kaj pa to?! Tako je videti najstareši ohranjen kondom na svetu, samo poglejte si to

24. 9. 2023
Deli
Vau, kaj pa to?! Tako je videti najstareši ohranjen kondom na svetu, samo poglejte si to (foto: Profimedia)
Profimedia

Kondomi so bili skozi zgodovino predmet radovednosti. Zamisel o varnejši spolnosti je bila raziskana v starodavni in sodobni zgodovini in je bila uporabljena za preprečevanje spolno prenosljivih bolezni 

Prvi znani kondomi so se pojavili v različnih oblikah in materialih že v zgodnjih civilizacijah.  Pri starodavnih Egipčanih obstajajo dokazi, da so že oni uporabljali kondome, narejene iz naravnih materialov, kot so živalske kože in črevesje, da bi se zaščitili pred boleznimi in neželeno nosečnostjo.

Po Saši Lendero zdaj nov šok, vsak po svoji poti gre tudi ta znan slovenski glasbeni par

Starodavni Kitajci so so uporabljali kondome iz svile že v 15. stoletju. Ti kondomi so bili bolj kot zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi namenjeni zaščiti pred prekinitvijo nosečnosti. V 18.in 19. stoletju so se v Evropi začeli pojavljati kondomi iz lateksa, prvega umetnega materiala, ki se je uporabljal za ta namen.

Razvoj kondomov iz lateksa je omogočil bolj učinkovito zaščito in večjo prenosljivost. Najstarejši znani kondom na svetu je bil izdelan iz ovčjega črevesja in sega v 17. stoletje, bolj natančno v leto 1640. Zraven ima navodila v latinščini in ni bil nikoli uporabljen. Hranijo ga v muzeju v Dunaju. Imenuje se "Scholars' Condom" in je eden od primerov zgodnjih kondomov, izdelanih iz naravnih materialov.

Pomembno je omeniti, da se je tehnologija izdelave kondomov skozi zgodovino nenehno izboljševala, tako da so postali bolj učinkoviti, udobni in enostavni za uporabo. Danes so kondomi izdelani iz lateksa ali poliuretana ter so eden od najbolj dostopnih in učinkovitih načinov zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi in neželeno nosečnostjo. Na leto naj bi uporabili po vsem svetu več kot 18 milijard kondomov. Spodaj kondom iz 18. stoletja iz ovčjega črevesa.

To pa moram dopisati, da mlajše generacije ne poznajo izraza, ki smo ga uporabljali še ne tako dolgo nazaj. Ola guma ... Zdi se mi malce bolj simpatičen in ne tako zelo tehničen kot kondom. Mogoče pa ponovno pride v uporabo ....

BONUS VIDEO:  Jani Brajkovič iskreno o zlorabi športa in bulimiji.