Več časa kot najstniki preživijo z igranjem videoiger, bolj seksistični postajajo!

22. 3. 2017 | Vir: STA
Deli
Več časa kot najstniki preživijo z igranjem videoiger, bolj seksistični postajajo! (foto: profimedia)
profimedia

Več časa kot najstniki preživijo z igranjem videoiger, več je možnosti, da bodo ne glede na spol pokazali seksistično obnašanje ali spolne stereotipe, so v študiji ugotovili francoski in ameriški raziskovalci, ki so v raziskavo zajeli 13.520 mladih Francozov, ki redno igrajo videoigre.

"Gradivo, ki smo ga analizirali, kaže na manjšo prisotnost žensk v priljubljenih videoigrah. Ženske imajo pasivno vlogo, so princese, ki jih mora nekdo rešiti, ali pa so seksualni objekt," je povedal soavtor študije Laurent Begue.

Ženske so glavne žrtve stereotipov, moški iz tega niso izvzeti, v videoigrah so predstavljeni kot "bolj aktivni, oboroženi in mišičasti", pravijo raziskovalci.

Po podatkih organizacije Entertainment Software Association je bila leta 2014 med igralci videoiger skoraj polovica žensk.

V študiji so raziskovalci vključili 51 odstotkov moških in 49 odstotkov žensk, ugotovili pa so, da je seksizem bolj prisoten med prvimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Udeleženci so videoigre igrali med eno uro in desetimi urami na dan. Preiskovali so prebivalce Lyona in Grenobla, stare med 11 in 19 let.

Begue je ob tem opozoril, da res obstaja "statistična povezanost" med seksizmom in videoigrami, a na seksistično obnašanje denimo vpliva tudi religiozno ozadje. Televizija ima v primerjavi z videoigrami manjši vpliv, rezultate povzema AFP.

Begue je pozval razvijalce igre, naj se skušajo izogniti likom, ki poudarjajo spolne stereotipe.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu