Večno mesto Rim - polno zgodovinskih znamenitosti

Večno mesto Rim - polno zgodovinskih znamenitosti (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
2. 1. 2018

Rim kaže podobo miru in večnosti, če si ga ogledujete z enega od številnih gričev, spodaj pa hrumi promet okoli Koloseja, zastaja pred Angelskim gradom in zasmraja zrak. Nasproti si stojita molčeči prastari in bučeči sedanji Rim.

Umetniške stvaritve več kot dveh tisočletij so nenavadno nasprotje sodobnemu nemiru. Obiskovalec Rima mora biti pripravljen na vse. Tu je vse pomešano. To ni mesto za trezne duhove in prijatelje učinkovitosti. Njihova pravila v Rimu ne veljajo. Najkrajša razdalja med dvema točkama je arabeska, torej prepleten okrasek. Potovanje v Rim se nikoli ne konča, ker je tu svet ušel s tečajev, vendar je srečno utečen. Tu je svet razpadel, vendar vse zelo srečno sovpada. Gre za čudež sredi trušča in vseh nevšečnosti metropole. Kdor ga je doživel, bo razumel, da bi morali ime ROMA pravzaprav brati od zadaj: AMOR.

Zgodovina

Rim je nastal po vsej verjetnosti z združitvijo različnih plemenskih skupin, ki so živele na tem območju približno v 8. stoletju pr. n. št. Tradicija pripoveduje, da sta mesto ustanovila brata Romul in Rem 21. aprila 753 pr. n. št. Tako je Romul postal prvi rimski kralj, ki mu je sledilo še šest monarhov, ki so bili verjetno vsi etruščanskega porekla. Zadnji izmed teh, Tarkvinij Ošabni, je bil izgnan iz Rima leta 509 pr. n. št. in tedaj je bila ustanovljena Rimska republika, ki je trajala do druge polovice 1. stoletja pr. n. št. Med tem časom je Rim bil številne bitke, s katerimi je zasedel celotno Italijo.

Rim – večno mesto

Po sledovih antike

Rim je sodobna metropola in hkrati antično mesto v razvalinah. Tu se prepletajo prometni zastoj ob Koloseju in koncert avtomobilskih hup pred Marcelovim gledališčem ter kisli dež po re­liefih Trajanovega stebra in sprevod demonstrantov s Kapitola do Piazze Navona. Ogledovanje prastarega mesta nikoli ni podobno dolgočasnemu muzejskemu obisku. S Kapitola se vidi Forum Romanum. Cesarji so prebivali na Palatinu. Gledališča in terme so Rimljanom omogočali sprostitev in razvedrilo, s čisto drugačnimi zgradbami pa so cesarji skrbeli za osebno slavo: s Titovim in Konstantinovim slavolokom, s Trajanovim stebrom, Stebrom Marka Avrelija in Angelskim gradom.

Središče krščanstva

Če se peljete v Rim z avtom, se zapeljete na severu skozi predmestje Saxa Rubra, ki ga imajo za središče katolištva. Leta 312 je vojska cesarja Konstantina ob Milvijskem mostu porazila čete njegovega nepriznanega sovladarja in tekmeca Maksencija. Z zmago, ki jo je Konstantin pripisal podpori boga kristjanov, se je Rim rodil drugič: tokrat kot krščansko mesto. Po mestu so posejana znamenja katolištva: cerkev ob cerkvi. Štiri Velike rimske papeške cerkve, t. i. patriarhalne bazilike, sv. Petra, sv. Pavla zunaj obzidja, starejša sv. Marija in sv. Janez v Lateranu, so obvezni spored za obiskovalca, ki želi spoznavati temelj krščanstva.

Rim – večno mesto

Baročni Rim

Kdor se vrne iz Rima, večinoma pripoveduje z navdušenjem. Baročno mesto, mesto potratnega obilja, kulis in veličastnih uprizoritev je prav v baročnem času dobilo podobo, kakršna je zanj še zmeraj značilna. Največje turistične privlačnosti so sad obnavljanja mesta po letu 1527. Največja je Petrov trg, orjaški oval z mogočnim stebriščem, ki naj bi simboliziral objemajoči roki matere Cerkve. Sprehod vas bo pripeljal na Piazzo Navona, na kateri stoji mogočni Vodnjak rek. Med drugimi baročnimi prizorišči so najbolj priljubljene Španske stopnice nad Španskim trgom. Ob bližnjem vodnjaku Fontana di Trevi je gneča včasih neznosna.

Nakupovanje

Zima ni slab čas za potovanje v Rim, ki je pravo mesto za nakupovanje in zapravljanje. Če vas med hojo od izložbe do izložbe zazebe, dobite povsod po mestu okusne pečene marone. V Rimu obiskovalci kupujejo obleke. Ne zato, ker bi bile izjemno poceni, temveč zato, ker so izjemno lepe in po najnovejši modi. Od Corsa proti Španskim stopnicam so imenitne prodajalne. Če se niste namenili zapravljati na veliko, pojdite s Piazze del Popolo po mostu čez Tibero in se razglejte severno od Angelskega gradu po četrti Prati. Ugodne priložnosti so tudi okoli trga Campo de' Fiori, čudovitega cvetličnega in zelenjavnega trga.

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Shutterstock