Rezultati? Lahko bi bili boljši.
Vedno več ljudi uživa veganske nadomestke, zato smo podrobneje pogledali enega najbolj priljubljenih – veganski sir. Na Öko-Testu so testirali 11 vrst narezanega veganskega sira. Rezultati? Lahko bi bili boljši.
Ključne ugotovitve:
Preveč soli: Vsi izdelki razen enega so prejeli minus točke zaradi previsoke vsebnosti soli.
Prisotnost mineralnih olj: Večina izdelkov vsebuje ostanke mineralnega olja (MOSH/MOAH), ki so lahko škodljivi.
Okoljski vidik: Veganski sir na osnovi kokosovega olja ima boljši ogljični odtis kot tradicionalni sir.
Nutritivno slabši: V primerjavi s pravim sirom ima veganski sir precej manj beljakovin in kalcija.
Ime “sir” prepovedano: Po zakonodaji EU se veganski izdelki ne smejo imenovati “sir” ali “mleko”. Zato proizvajalci uporabljajo izraze kot so “natur rezine” ali “gourmet rezine”.
Okus, videz in konsistenca:
Noben izdelek ni prejel najvišje ocene.
Pet izdelkov je ocenjeno kot "dobro".
Nekateri izdelki so po okusu in teksturi primerljivi s sirom tipa Gouda ali Emmentaler, drugi ne.
Kaj je še problematično:
Aromatični ogljikovodiki (MOAH): Lahko vsebujejo rakotvorne snovi. V treh izdelkih so bile koncentracije nad priporočeno mejo EU.
MOSH (nasičeni ogljikovodiki): Pogosto najdeni. Kopičijo se v jetrih, vranici, limfnih vozlih.
Preveč soli: Po finskem standardu mora sir z več kot 1,4 % soli vsebovati opozorilo – večina testiranih presega to mejo.
Zaključek:
Veganski sir je okolju prijaznejša izbira in etično sprejemljivejša, vendar še vedno vsebuje snovi, ki ne sodijo v prehrano – predvsem mineralna olja in preveč soli. Tudi po hranilni vrednosti ne more konkurirati klasičnemu siru.