Na to verjetno nikoli ne bi pomislili, a še kako drži.
Številni si jutra sploh ne morejo predstavljati brez kave. Nekateri jo pijejo zato, da malce poživijo telo in duha, medtem ko drugi prav meditativno uživajo v jutrih, polnih omamnega vonja in v odličnem okusu sveže skuhane kave. Morda niste vedeli, a pogosto počnemo eno napako, zaradi katere okus kave ni prav takšen, kakršen bi lahko bil.
Pri britanskem Daily Mailu so zato povprašali strokovnjake, kako najbolje pripraviti kavo, da bo užitek ob njej še večji. Čeprav so metode različne, se večina odloči za preprost postopek - prav zaradi želje, da bi si zjutraj čim prej skuhali skodelico kave.
Najpogostejša napaka, ki jo pri tem delamo je ta, da kavo damo v vrelo vodo - in to takrat, ko ta začne vreti. Drži dejstvo, da vrela voda lahko delno "spraži" kavo, kar vpliva na njen okus. Bolje bo, če naredite takole: ko voda zavre, počakajte od 30 do 60 sekund, in šele potem dodajte kavo. Tako bo okus res takšen, kakršen bi moral biti.
Prav tako je dobro vedeti, da je kakovost vode iz pipe različna na različnih lokacijah, to pa lahko vpliva na okus kave. Zato je priporočljiva priprava kave s filtrirano vodo - če le obstaja možnost. Pomembno je še razmerje med kavo in vodo - optimalno je, da na liter vode uporabite 70 gramov kave. Seveda je kavo treba tudi primerno hraniti. Ne prenaša vlage in drugih vonjav iz kuhinje, zato jo hranite v čvrsto zaprti posodi, stran od hladilnika in virov drugih vonjev.
Prav tako - če hočete pristni okus - vam ni treba vlagati denarja v drage aparate za pripravo kave. Dovolj bo navadna "džezva", pomembno pa je, da izberete kakovostno mleto kavo. Če boste upoštevali ta preprosta pravila, bo vaša kava še bolj intenzivna - tako po okusu kot po vonju. No, predvsem v zimskem času lahko takrat, ko jo nalijete v skodelico, dodate majhen ščepec cimeta. Verjemite, da bo okus še boljši!