Velika noč: Pisan praznik veselja in upanja

Velika noč: Pisan praznik veselja in upanja (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
17. 4. 2017

Sredi aprila je narava polna pisanih cvetov, s katerimi pričaka velikonočne praznike. Tulipanom, narcisam in potonikam se pridružijo številne druge rože.

Velika noč, praznik veselja in upanja, se praznuje prvo nedeljo po pomladni polni luni. Angleški učenjaki so v 8. stoletju verjeli, da je ime (Easter) prišlo od imena boginje pomladi in plodnosti, katere festivali so potekali na pomladno enakonočje.

Tradicija, povezana s temi prazniki, se je ohranila v velikonočnem zajčku, simbolu plodnosti, in v pirhih, ki so jih na začetku barvali v svetle barve, ki so predstavljale sončno svetlobo pomladi. In katere rastline povezujemo z veliko nočjo, ki je lahko že konec marca ali sredi aprila, kot letos? Zdi se, kot da se hoče velika noč prilagoditi naravi, saj se običajno pomika tako kot narava. Letos je ravno obratno. Letos je že vse zunaj, vse odprto. Vse spomladi cvetoče rože, kot so trobentice, zvončki, forsitije, tulipani in narcise, so že v polnem razcvetu ali se celo približujejo koncu cvetenja.

Nič hudega zaradi tega, kajti velikonočno praznovanje običajno radi začnemo že s pepelnično sredo, ki je bila letos 1. marca, in do velike noči se naužijemo lepih cvetov in vonjav. Za nami je tudi že cvetna nedelja, ki so jo zaznamovale butare. Nekoč so imele na podeželju tudi statusni pomen. Večjo in lepše okrašeno, je imela družina, več je veljala. Mlajši rodovi se ob tej priložnosti raje odločijo za šopke.

Med velikonočno cvetje spadajo lilije, ki spominjajo kristjane na Jezusovo novo življenje, njegovo vstajenje. Hkrati so tudi simbol čistosti Marijinega devištva. Pomladno cvetenje narcis in tulipanov prav tako simbolizira Jezusovo vstajenje od mrtvih. Tudi mačice imajo svoj pomen. Ljudje se – še posebej v Angliji in Rusiji – z vejicami mačeh dotikajo ramen drugih ljudi in jim na ta način želijo srečo.

Potonike so prave rože za veliko noč, pravijo strokovnjaki. Zdaj so v polnem razcvetu. Žal hitro odcvetijo. Saj niti ne odcvetijo tako hitro, vendar prepozno opazimo, da cvetijo. Ljudje jih imajo radi in so navdušeni nad njimi. Zdaj je njihovo obdobje.

Zdaj je na voljo tudi veliko cvetočih vej z dreves in grmov, kot so magnolija, dren in dojcija. Za veliko noč so zelo lepi tudi agrumi, na primer limone in kumkvati, ki so čudoviti v kombinaciji s pirhi. V tem času so imenitni tudi cvetovi kamelije, ki imajo posebno moč v šopkih in aranžmajih. Za veliko noč se lahko tudi malo poigrate s tem, da pirhe poskrijete na različnih mestih. Če imate hišo, jih lahko skrijete povsod na vrtu in jih otroci zagnano iščejo. Če ne živite v hiši, so čebulnice izvrstno skrivališče pirhov. Skrijete pirhe vanje in otroci lahko doživijo iskanje pirhov tudi na majhnem prostoru. Sredi aprila zunaj cvetijo vijolice, marjetice in vsi nepozebniki, odprle so se že slive, cvetijo vsi ringloji in češnje. Velika noč pa res ne more biti brez cvetov in rož.<

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Shutterstock