Velikonočni meni z recepti za popolne praznike

9. 4. 2020

Miza naj se kar šibi od dobrot – pred veliko nočjo in po njej. V nadaljevanju predstavljamo popoln velikonočni meni z recepti! Da bodo zares popolni prazniki!

Zelenjavna juha s smetano

Za 4 osebe potrebujete:

  • 50 g masla, 50 g moke, 1000 ml jušne osnove, 80 g korenja, 80 g korenine peteršilja, 80 g brstičnega ohrovta, 60 g graha, 260 ml smetane, sol, mleti poper, ščepec muškatnega oreščka, pest svežega drobnjaka

PRIPRAVA

1 Iz masla in moke pripravite svetlo prežganje. Dodajte mlačno jušno osnovo, vse skupaj stepite in zavrite.

2 Očistite korenje, korenino peteršilja in brstični ohrovt. Korenje in peteršilj zrežite na koščke, brstični ohrovt pa prepolovite. Zelenjavo stresite v vrelo juho in jo pustite vreti približno 10 minut. Nato dodajte še grah, juha pa naj lahno vre še 5 minut.

3 Juhi primešajte smetano in jo začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dodajte ji še sesekljan drobnjak in jo postrezite.

Jagnječje zarebrnice s klobaso in fižolom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 800 g jagnječjega hrbta, 4 majhne klobase, sol, poper, timijan, 4 rezine slanine, oljčno olje, 2 šalotki, 500 g stročjega graha

PRIPRAVA

1 Jagnječji hrbet zrežite na 4 dele. Zarežite v vsakega in vanj vtaknite klobaso. Konce klobase križno zrežite. Vsak kos mesa začinite s soljo, poprom in s timijanom ter ga zavijte v slanino.

2 V ponvi segrejte olje in na njem z vseh strani popecite meso. Nato ga skupaj z omako denite v pekač, prilijte malo vode in meso 30 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

3 Sesekljajte olupljeni šalotki in ju rjavo popražite na oljčnem olju. Dodajte stročji grah. Začinite ga s soljo in poprom, zalijte z majhno količino vode in vse skupaj dušite 5 do 10 minut. Postrezite z mesom.

Velikonočni cmoki

Za 4 osebe potrebujete:

  • 3 čebule, 200 g kuhane prekajene šunke, 2 žlici olja, 500 g moke, pol zavitka pecilnega praška, 100 g svežih kopriv, 3 jajca, 250 g kisle smetane, ščepec soli, drobtine, če je treba, 2 žlici masti

PRIPRAVA

1 Sesekljajte 1 olupljeno čebulo, prekajeno šunko pa zrežite na koščke. V ponvi segrejte olje in na njem popražite čebulo. Dodajte šunko in jo popecite. Ponev odstavite.

2 V skledo presejte moko in ji dodajte pecilni prašek. Nato dodajte še mešanico šunke in čebule, sesekljane koprive, jajca in smetano. Začinite s soljo in zgnetite testo. Če je treba, ga zgostite z drobtinami.

3 V posodi zavrite vodo. Iz testa oblikujte za jajce velike cmočke in jih položite v vrelo vodo. Kuhajo naj se 10 do 12 minut. Ko so cmočki kuhani, jih malce razprite z vilicami, da para izpari.

4 Olupite preostalo čebulo in jo zrežite na rezine. V ponvi segrejte mast in na njej popražite čebulo. Cmočke postrezite na pečeni čebuli in z dušenim zeljem.

Kunčja stegna s špinačo in koprivami

Za 4 osebe potrebujete:

  • 4 kunčja stegna, ščepec kajenskega popra, ščepec mlete paprike, 1 čebulo, 4 stroke česna, 2 žlici olja, 1 žlico moke

Za nadev:

  • 1 čebulo, 2 stroka česna, 100 g slanine, 100 g špinačnih listov, 50 g kopriv, 1 žlico olja, sol, poper, 2 jajci

PRIPRAVA

1 Olupite čebulo in 2 stroka česna za nadev. Čebulo sesekljajte, česen pa zmečkajte. Slanino zrežite na majhne koščke. Špinačo oplaknite in jo sesekljajte skupaj s koprivami.

2 V ponvi segrejte olje in na njem popecite slanino. Dodajte še čebulo in česen ter ju popražite. Nato primešajte še špinačo in koprive in vse skupaj dušite 2 minuti. Začinite s soljo in poprom, dodajte stepeni jajci in mešajte, da jajci zakrkneta. Ponev odstavite.

3 Iz mesa odstranite kosti in odprtino napolnite s špinačnim nadevom ter nato zaprite odprtino. Meso začinite s soljo, poprom in mleto papriko.

4 Olupljeno čebulo in 4 stroke česna zrežite na rezine, jih popražite na olju in jih razporedite po dnu pekača. Nanje položite meso in ga približno 90 minut pecite v pečici, segreti na 190 stopinj. Pečeno meso vzemite iz ponve in ga shranite na toplem. Omako prelijte v ponev, jo malce potresite z moko in razredčite z vodo, če je treba, in pustite, da omaka lahno vre približno 5 minut.

Judeževo oko

jajce

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 francosko štruco, olje za cvrenje, 8 jajc, sol, poper, svežo zelenjavo

PRIPRAVA

1 Francosko štruco zrežite na rezine. Malce jih izdolbite.

2 Ponev premažite z oljem in ga segrejte. Na njem zlato popecite rezine kruha.

3 Ko so na eni strani pečene, jih obrnite in na sredino vsake previdno ubij­te jajce. Pazite, da se vam rumenjak ne razlije. Ponev pokrijte in počakajte, da jajce zakrkne.

4 Pečene kruhke vzemite iz ponve in jih začinite s soljo in poprom. Postrezite z zelenjavo.

Še ustvarjalni bonus!

zajčki

Sladki zajčki

Za 4-6 kosov potrebujete:

  • 250 ml vode, 90 g masla, ščepec soli, 140 g moke, 4 jajca

Za nadev:

  • 250 ml smetane, 1 žlico drobno mletega sladkorja, 1 zavitek utrjevalca smetane

Za dekoracijo:

  • 100 g čokoladne kuverture, pisane bombone

PRIPRAVA

1 V kozico zlijte vodo, dodajte maslo, ščepec soli in jo zavrite. Dodajte moko, premešajte in zmanjšajte temperaturo kuhalne površine. Mešajte, da dobite nelepljivo mešanico.

2 Testo naj se ohladi, nato pa mu postopoma dodajte jajca. Testo denite v vrečko za dresiranje in na namaščen papir za peko nabrizgajte majhne kupčke.

3 Z malce testa napolnite še papirnat škrnicelj in v pekač nabrizgajte ušesa, brčice in nos. Pecite 20 minut v pečici, segreti na 200 stopinj. Prvih 15 minut peke ne odpirajte pečice. Po koncu peke naj se kupčki ohladijo na rešetki, nato pa jih vodoravno prerežite.

4 Smetano stepite z 1 žlico sladkorja in utrjevalcem smetane. Smetano nabrizgajte na spodnjo polovico kupčka. Zgornji del potopite v stopljeno čokolado in ga položite na stepeno smetano. V čokolado zataknite ušesa, nos in brke, iz bombonov pa naredite oči in usta. Počakajte, da se zajčki strdijo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri