Veseli december je tu in z njim čas božično-novoletnih viž!

Veseli december je tu in z njim čas božično-novoletnih viž! (foto: Profimedia) Profimedia
2. 12. 2019

Enim gredo tako na živce, da besno menjujejo radijske postaje - a jim kljub temu ne morejo ubežati. Drugi pa komaj čakajo, da pride tisti čas v letu, ko se na avtobusih, v avtomobilih, trgovinah in lokalih razlegajo božično-novoletne pesmi. Poznamo jih vsi, saj smo jih (prostovoljno ali ne) slišali že velikokrat.

Seveda najpogosteje prav decembra, ki je takorekoč "njihov" mesec. Glasbeni izbor radijskih postaj se suče okrog samih "najev" - naj hit leta, naj božična pesem, naj pesem za žur ... Najpogosteje predvajane pa so seveda zimske viže.

Za vas smo pripravili izbor venčka slovenskih pesmi, ki se jim decembra skoraj zagotovo ne boste izognili. Razen če preklopite na kakšno alternativno radijsko postajo, kjer se jim striktno izogibajo ali pa postrežejo z božično-novoletnimi pesmimi v bolj trših ritmih s cinično obarvanimi besedili (ja, obstajajo tudi taki komadi - a tokrat vam bomo izkušnjo prihranili).

Pa začnimo s klasično dilemo - že desetletje se namreč sprašujemo, ali Jan Plestenjak res vsak božič preživi sam ... Če tako pravi, bo že držalo (ampak vemo pa ne, kajneda?).

Če ne prej, bo na prehodu s starega v novo leto marsikje (na organiziranih proslavah na prostem, v lokalih, na radijskih postajah in televizijskih kanalih) zadonela Alfijeva klasika. Ah, ta zimska romanitka in strta srca ...

Tudi člani Rok'n benda opozarjajo, da se bliža tisti čas in vsem zaželijo veliko lepega. Naj se le uresniči!

Magnifico je podlegel decembrski vročici s strasto in obetajočo balado o (domnevnih) grehih. Drage dame, decembra le previdno - fantje so očitno nekolikanj bolj razigrani kot sicer. Hmm, mogoče ima pri tem kaj zaslug kuhano vino? Ali pa gre za vsesplošno veselo vzdušje? Le kdo bi vedel ...

To pa je zagotovo komad, ki je doživel kar precej remiksov, predelav, dodelav in še česa. Samo prevedel v angleščino ga ni še nihče (vsaj po naših podatkih, mogoče pa se motimo). Skratka, skupina Veter in njihova romantično navdihnjena Bela snežinka.

Oooo, ne smemo pozabiti na Pop Design (ježeš, kako mladi so bili!) in na njihovo uspešnico Na božično noč, nepogrešljivo spremljevalko decembrskih žurov. Pa Miran je imel še kodre!

Tale pa je nekoliko novejšega datuma, plod sodelovanja Čukov in Modrijanov in narodnozabavno naravnana. Ter prav tako zvesta spremljevalka decembrskih seznamov predvajanja slovenskih radijskih postaj.

In spet smo pri Miranu Rudanu, ki se je v tej pesmi preizkusil v čezmejnem sodelovanju s hrvaško skupino Colonia, katere članica je takrat bila tudi Indira. Zapela sta pesem o dveh starih prijateljih (aja? samo prijateljih?) nasprotnega spola, ki se srečata v božični noči in se sprašujeta, če se še zmoreta spoznati ...

Zaenkrat naj bo to dovolj, saj pretiravati res ne gre . V tolažbo tistim, ki ne marajo zime in se jim zdi, da bo trajala večno, pa ena spomladansko-obetavna s sicer otožno zgodbo, a s pomenljivim naslovom ...

Lahko samo še dodamo - decembra pa le "po pameti". Da ne bo glava preveč bolela in denarnica januarja vzdihovala. Srečno!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri