Vesna Andrejc postala kraljica pikantnega čilija

Vesna Andrejc postala kraljica pikantnega čilija (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
13. 10. 2018

Na začetku septembra so na Štajerskem okronali novo čili kraljico Vesno Andrejc, ki je zmagala na tekmovanju za zlati habanero. 

To je bil vrhunec 4. Pravega čili festivala, ki je eden največjih tovrstnih dogodkov v tem delu Evrope.

Več tisoč ljubiteljev pekočega je razvajalo svoje brbončice, ob 17. uri pa je vse utihnilo, vse se je umirilo, nehali so prodajati pijačo in jedačo. Začelo se je namreč najbolj vroče tekmovanje v Sloveniji – tekmovanje za zlati habanero ali kdo poje najbolj pekoč čili. Tudi letos so okronali predstavnico nežnejšega spola Vesno Andrejc, ki nam je zaupala, kakšni so občutki po zmagi, in povedala, kako se človek počuti, ko naenkrat poje toliko čilija. Vzljubila ga je na potovanju po Daljnem vzhodu in od takrat je redno na njenem jedilniku.

Postali ste 4. čili kraljica, osvojili ste zlati habanero. Kakšni so občutki? 

Občutki so zanimivi, lepi, prijetni.

Vendar to ni prvič, da ste postali kraljica čilija, kajne?

Res je. Nekako se me kar drži tole prvo mesto.

Kako to, da ste se odločili sodelovati v tovrstnem tekmovanju?

Prvič so me prijavili prijatelji, letos pa sploh nisem imela namena tekmovati, vendar so me potem organizatorji in tudi občinstvo prepričali, da vendarle sodelujem. Če bi bila še katera ženska tekmovalka, potem ne bi.

Koliko čilija ste pojedli na tekmovanju? Oziroma – koliko scovilov je to – če izhajamo iz Scovilove lestvice, ki določa jakost čilija?

Saj ne vem natančno. Mislim, da 8 ali 9. Ne vem, koliko scovilov je to vse skupaj, vendar naj bi imel zadnji, ki sem ga pojedla, okoli 2 milijona scovilov.

Pri katerem čiliju ste prvič začutili, da morda ne boste zmogli več oziroma so se pojavili izzivi?

Ja, je bilo že kar pri četrtem, če ne že pri tretjem. Pa ne, da ne bi zmogla, ampak sem se spraševala, ali se bo tako stopnjevalo, kot se je z drugega na tretjega in s tretjega na četrtega. Vendar je šlo od četrtega naprej lažje.

Kako poteka tekmovanje – s čim si hladite usta po zaužitju čilijev, kako veliki so čiliji, kakšen je vrstni red?

Usta lahko hladiš samo z dihanjem in mogoče z glavo (možgani). Lahko spiješ mleko, vendar takrat izpadeš. Čiliji so normalne velikosti, veliki okoli 5 centimetrov, vrstni red pa je od najmanj pekočega do najbolj pekočega, ki obstaja na svetu.

Kakšna so pravila tekmovanja?

Ugrizneš čili in žvečiš 1 minuto. Potem lahko pogoltneš, nakar imaš še 2 minuti časa, da poješ preostali del čilija. Ostati mora samo pecelj, če ga čili ima.

Kakšni so občutki, ko človek naenkrat poje toliko čilija – mi vidimo znoj, rdečico in solze. Kaj se dogaja v telesu in glavi?

Da, je zanimivo, lahko se malo treseš, lahko si malo omotičen, lahko bi rekli zadet. Sicer letos jaz nisem bila, ker smo šli samo do 8. stopnje. Lani in predlanskim sem pojedla kar nekaj več scovilov kot letos in sem bila malo bolj omotična. Vendar to potem kar hitro mine – v petih ali desetih minutah.Ste se na tekmovanje pripravili – kakšen je tovrstni 'trening'?

Ne, nič se nisem pripravljala. Niti ne vem, kako bi bile videti priprave na ta podvig. Sem sicer že spraševala po nasvetih, pa mi nihče ni znal dati ustreznih napotkov.

Na tekmovanju ste bili edina ženska predstavnica – kakšen je občutek, ko v na prvo oko moški igri premagate vse moške?

Da, so malo mešani občutki, ampak sem navajena, kajti vedno se vrtim v moški družbi, tako v poslovnem svetu kot v športu, družbi …

Kako pa vašo zmago sprejmejo moški kolegi?

Z zelo velikim spoštovanjem. Mogoče se mi zdi, da se z vsem tem malo preveč poudarjajo razlike med moškimi in ženskami. Ne nazadnje smo vsi ljudje iz mesa in krvi.

Predsednik Društva ljubiteljev čilija Slovenije Matic Vizjak je čili vsak dan. Ga tudi vi?

Vsak dan mogoče ravno ne, ga pa pojem kar veliko.

Jedi, ki si jih ne predstavljate brez čilija?

Pica, golaž, vse enolončnice, testenine.

Zakaj tako navdušenje nad čilijem, kaj je razlog?

Ne vem, navdušila sem se na potovanju leta 1997, ko smo prehodili celotno Tajsko. In ker nam je zmanjkalo domačega žganja, smo se morali razkuževati s čiliji, da ne bi dobili nepotrebnih okužb in prebavnih motenj. Od takrat sem jih vzljubila in jih uživam redno, vse leto. Najbolje je, ko so sveži.

Matic Vizjak, predsednik Društva ljubiteljev čilija Slovenije:

“4. Pravi čili festival je uspel in potekal tako gladko kot še nikoli. Vse se je izšlo natanko po načrtih, dopoldanski obisk je bil zaradi številnih trgatev v okolici za odtenek manjši kot prejšnja leta, vendar se je potem popoldne trg napolnil do zadnjega metra kot vsa leta doslej. Na pikantnem dogodku se nam je pridružilo na tisoče obiskovalcev – starejši so se zabavali z okusi čilijev, otroci pa pridobivali novo znanje v čili akademiji. Dogodek je zaznamovala tudi dobrodelnost, obiskovalci pa so lahko okušali dobrote iz čilijev na sto in en način. Tudi v vinu oz. chillinu, ki ga z blago aromo čilija skupaj z vinogradništvom Kolar pridelujemo kot edini na svetu. Komaj čakamo prihodnje leto in verjamem, da bo Slovenija kmalu postala 'čili prestolnica' Evrope.”

Besedilo: A. P. K. // Fotografije: osebni arhiv

Priporočamo