Vesna Jarc o tem, ali sta seks in ljubezen ločeni zadevi ali povezani

Izjave, ki so izgovorjene tik pred orgazmom in po njem, ignorirajte. (foto: profimedia) profimedia
29. 1. 2015

Seveda lahko enostavno rečemo, da sta ljubezen in seks dve ločeni zadevi, dve različni doživetji, ki se lahko ali pa tudi ne tudi preklapljata.

Ljubezen in seks sta kot Sherlock Holmes in Dr. Watson.
Vesna Jarc je tudi soustanoviteljica projekta Seksovnik.

"Človeška seksualnost je neodvisna od ljubezni," trdi v eni od svojih rednih kolumen v reviji Lisa Vesna Jarc, ki je končala študij spec. pedagogike na PF v Ljubljani, študij psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju in se specializirala iz različnih smeri v psihoterapiji (Sistemska družinska terapija, Transakcijska analiza, EMDR, Seksualna terapija, Mediacija, NLP in podobno).

"Čustveno zbliževanje je samo ena od funkcij naših seksualnih aktivnosti (pod pogojem, da so ugodne), kot tudi pri številnih živalskih vrstah. Seksualnost se ne more nanašati na nič drugega kot na željo po potomstvu, zakonsko/partnersko zvezo in na izkazovanje ljubezni – brez pritiska in trpljenja. Predolgo smo prenašali družbene prepovedi in omejevanja v imenu ljubezni ali znaka predanosti temu ali onemu – Bogu, morali ali državi."

A kaj sploh ima ljubezen skupnega s seksom?

  • Kadar beseda nanese na ljubezen, smo vsi v mraku, pravi Alfred Kinsey, eden izmed očetov moderne seksologije.

"Čeprav je tudi to nemogoče izmeriti, sem prepričana, da večina naših seksualnih aktivnosti, tako nekoč kot danes, vključuje minimum ljubezni, če sploh," še piše Vesna Jarc in nadaljuje: "Seksualna motivacija v večini primerov prihaja iz potrebe po užitku, igri, dolgočasju, ekonomski izmenjavi, napetosti, ki jo je treba zmanjšati, ali iz konfliktov, ki jih je treba razrešiti. Seks pogosto vključuje čustva, vendar redko, ali pa morda samo za trenutek tako globoka, da bi jih lahko imenovali ljubezen. Velikokrat gre za ljubezensko momljanje, v katerem partnerji, zaslepljeni s strastjo in vrhuncem, ki se približuje, drug drugega zasipajo s tako imenovanimi ljubezenskimi izjavami. Logično bi bilo zaključiti, da se izjave, ki so izgovorjene minuto pred orgazmom in po njem preprosto ignorirajo."

Ljubezen in seks sta kot Sherlock Holmes in Dr. Watson.

"Dve popolnoma različni in praktično nezdružljivi osebi, po drugi strani pa spet sopotnika, ki si ju je težko predstavljati razdvojena. Seks je impulziven, egoističen in neredko samodestruktiven kot Sherlock Holmes, ljubezen pa je skrbna, organizirana in včasih naporna, tako kot Dr.Watson."

Ali torej lahko imamo eno brez drugega?

"Lahko, vendar to eno ali drugo dela nepopolno. Zmeden pa je tudi naš odnos do ljubezni. Ko o njej pojemo, pravzaprav mislimo na seks. Ko jo častimo v filmih, je to, kar prikazujemo, zaljubljenost, in ne ljubezen. Ko o njej pridigamo v cerkvi, jo paranoično želimo zaščititi od seksa. Ko o njej razglabljamo s prijatelji, govorimo o čustvih do svojih otrok ali staršev. Potemtakem zelo lahko zaključimo, da ljubezen ni seks."

Odnos med ljubeznijo in seksom – kadar obstaja – je pravzaprav obraten od tega, kako si ga zamišljamo.

"Čeprav je seks včasih mehanizem, s katerim obnavljamo ljubezen, je ljubezen pogosteje, kot globoka čustvena povezanost, ki temelji na medosebnem poznavanju in sprejemanju, tista, ki osvežuje seksualni interes. Dober seks ni nujno kazalnik ljubezni, vendar pa je ljubezen znak seksualne skupnosti, ki gre dobro v korak s časom. Dejstvo, da se prej ko slej vsakdo izmed nas znajde v pričakovanju vznemirljivega seksa z nepoznano osebo, pa je samo potrditev naše ljudskosti."

Več kolumen Vesne Jarc boste odslej našli na spletni strani Lisa.si, prav tako pa jo lahko prav vsak teden znova berete v tiskani izdaji revije Lisa. Izhaja vsak četrtek. Priporočamo! Več informacij lahko najdete tudi na spletni strani www.sexovnik.si in www.seksualna-terapija.si.