Vesna Pernarčič in Tijana Zinajić: Skupaj imata sedem otrok

Vesna Pernarčič in Tijana Zinajić: Skupaj imata sedem otrok (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
11. 11. 2016

Pred dvema letoma je Slovence zabavala predstava Mame, ki je požela veliko navdušenja predvsem med ženskim delom občinstva, seveda, saj je tematika pisana na kožo ravno mamicam z majhnimi otroki. No, tokratno nadaljevanje z naslovom Še vedno mame pa cilja na ženske, ki so svoj podmladek že spravile v šolo in se soočajo s 'krizo' srednjih let.

V ljubljanskem SITI Teatru smo se na zgodnje petkovo jutro zjutraj dobili s simpatičnima igralkama Tijano Zinajić, ki je sicer tudi režirala prvi del, in Vesno Pernarčič, članico Prešernovega gledališča Kranj, ki se je televizijski gledalci med drugim spomnijo tudi iz nadaljevanke Ena žlahtna štorija. V zaodrju, kjer smo se udobno namestile, sta zaupali, da sta izjemno veseli, da se je ekipa mam po dveh letih ponovno zbrala na kupu. V tokratni predstavi je vključenih še več mam, poleg Vesne in Tijane njihove barve zastopajo še Nina Valič, Barbara Medvešček, Ana Urbanc, Gorka Berden in Vesna Slapar.

"Super je, da smo se tega lotile. Ne samo zato, ker se družimo, temveč zato, da naredimo nekaj dobrega. To je dobro za vse nas, kot tudi za vse mame, ki so nezadovoljne s seboj in imajo svoje stiske," zaupa Tijana in doda, da se je marsikaj spremenilo v teh dveh letih, koliko je minilo med obema predstavama.

"Otroci niso več stari šest in sedem let, ampak so že najstniki in sem spadajo tudi najstniške težave. Predvsem pa pridejo na plano problemi mam kot žensk. To je čas, ko naenkrat ni več vsa pozornost na otrocih, ko se morajo ženske soočiti same s sabo, s svojim življenjem, s tem, kaj so naredile do zdaj. To so ta štirideseta leta. Ali so bile dovolj uspešne in zadovoljne s tem, kar so dosegle? Ali želje mogoče niso bile realizirane in so otroci razlog za to? No ali pa morda le izgovor," se razgovori Vesna.

Glede na to, da imata samo Tijana in Vesna skupaj sedem otrok, če prištejemo še podmladek preostalih igralk, pa je otrok še več; izkušnje za predstavo zagotovo črpajo tudi iz zasebnega življenja.

"Besedilo je napisala Jera Ivanc, s katero smo se vse skupaj dobivale ter brskale po naših življenjih in izkušnjah. Spraševale smo se, kam je pripeljalo ženske iz prvega dela, kje so zdaj. Seveda pa so vključene tudi naše izkušnje, ker so tudi naši otroci zrasli in so dve leti starejši. Tukaj se že opazijo velike razlike," se razgovori Vesna, Tijana pa doda, da je glavni namen zgodbe ta, da se mame srednjih let dobro počutijo v svoji koži in vedo, da imajo tudi drugi take težave. Naj nikar ne mislijo, da gre vsem dobro, samo njim ne.

Vesna, 42-letna mamica treh fantkov, starih 13 in 11 let, ter štiri mesece, uživa v vzgajanju malih navihancev.

"Se trudim biti dobra mama, sinovi mi rečejo, da sem. In da sem 'kul'", ponosno pove Vesna, ki je izjemno vesela, da sta starejše dva sinova mlajšega bratca lepo sprejela.

"Imamo srečo, ker je Krištof super dojenček, ni problematičen, poje, zaspi, ko pa je pokonci, je večinoma dobre volje. Spi vso noč, danes je spal do petnajst do osmih in sem šla prav gledat, ali še diha," v smehu pove plavolasa igralka, ki se še kako dobro spomni svoje tretje porodne izkušnje pred štirimi meseci.

"No, prvi porod je bil najtežji, kar je povsem normalno. Sicer pa nimam travmatičnih izkušenj s porodi, imela sem super babico, ki je bila z mano pri vseh treh porodih. Pri zadnjem mi je prišla prav iz penzije pomagat v porodnišnico. Vem, da sem imela srečo in da je bilo tudi fizično vse okej," deli svojo izkušnjo Vesna. Tijana pa je čez porodne bolečine šla kar štirikrat.

"Z medicinskega vidika sem imela lahke porode, ki niso trajali več kot tri ure in pol. Porod boli. Čeprav sem štirikrat rojevala, mi niso hoteli dati epiduralne analgezije, česar ne razumem. In vsakič sem rodila naravno. Zakaj greš štirikrat rodit? Zato, ker je v sekundi, ko otrok pride ven, to neizmerna sreča in nor občutek, ob katerem pozabiš vse bolečine," se razgovori Tijana.

Sicer pa sta Vesna in Tijana že vrsto let zelo dobri prijateljici, ki sta tudi vozičkali skupaj, zato se tudi njuni otroci med sabo odlično razumejo. "Čeprav niso hodili ne v isti vrtec, ne v osnovno, ne v srednjo šolo, so prijatelji. "Oni se pokličejo kar mimo naju in se zmenijo. To je res lepa stvar, da so hranili to prijateljstvo," še dodata v en glas. 

Tekst: Barbara Majič

Priporočamo