Vesolje, me slišiš? - čudoviti prvenec Jacka Chena, ki osvaja bralce po vsem svetu!

Vesolje, me slišiš? - čudoviti prvenec Jacka Chena, ki osvaja bralce po vsem svetu! (foto: profimedia) profimedia
31. 5. 2018

Pred dnevi je tudi v slovenščini izšel prvenec ameriškega avtorja kitajskih korenin Jacka Chena, ki s samosvojim slogom pisanja in nalezljivim optimizmom osvaja bralce po vsem svetu.

Njegov roman Vesolje, me slišiš? je poln veselja in neverjetne srčnosti.

V središče nenavadne, a iskrive zgodbe je postavljen deček Aleks, ki živi s svojo mamo. Ker ima ta svoje 'tihe dneve', ko ure in ure preživlja na kavču in gleda televizijo, strmi v strop ali pa 'mrkne' na svoje tipične dolge sprehode po predmestju, je deček bolj kot ne prepuščen samemu sebi. Na srečo pa deček v svojem življenju goji zares veliko strast, ki zaposluje njegove misli večji del njegovega vsakdana.

Njegov zanimiv hobi spoznamo že po nekaj prvih vrstic zares odličnega romana za mlajše in malce starejše najstnike.

Kdo ste?

Kakšni ste?

Imate eno glavo ali dve?

Več?

Imate svetlorjavo kožo kot jaz ali gladko sivo kožo kot delfini ali bodičasto zeleno kot kaktusi?

Živite v hiši?

Jaz živim v hiši. Ime mi je Aleks Petroski in sem doma v Podgorniku, Kolorado, Združene države Amerike, planet Zemlja. Star sem enajst let in osem mesecev. Amerika je stara dvesto dvainštirideset let. Zemlja pa 4.5 milijarde let. Ne vem, koliko je stara moja hiša.

Mogoče živite na ledenem planetu, zato imate namesto hiš igluje, vaše roke so cepini, noge so krplje, prekriva pa vas zlatorjav kožuh kot Carla Sagana. To je moj pes. Poimenoval sem ga po svojem vzorniku dr. Carlu Saganu, ki je bil eden največjih astronomov našega časa. Dr. Sagan je pomagal poslati globoko v vesolje sondi Voyager 1 in 2, ki nosita s sabo tudi zlato ploščo z najrazličnejšimi zvoki našega planeta, kot so oglašanje kitov, pozdrav ljudi v petinpetdesetih jezikih in smeh dojenčka, pa možganske valove zaljubljene ženske in najčudovitejšo glasbo človeštva, na primer Bacha, Beethovna in Chucka Berryja. Ste jo mogoče že slišali?

Zlati ipad

11-letni Aleks je skratka navdušen nad vesoljem in obeti potencialnega življenja onkraj zemlje. Še več. Tako prepričan je v možnost, da tam daleč obstaja inteligentno življenje, da na svoj ipod zavzeto snema različne zvoke z zemlje, s svojo zbirko posnetkov pa ima tudi zelo velike načrte.

No, pomislil sem, da mogoče vi, družba, že imate zlato ploščo mojega vzornika, ampak mogoče nimate gramofonov, ali pa ste jih nekoč imeli in jih nimate več. Jaz sem do zdaj videl samo rabljene pri Dobrovoljcu, ampak jih nihče več ne kupuje, ker ipod in iphone lahko vtakneš v žep. Poleg tega na tale ipod spraviš veliko več kot na ploščo. Najprej sem nanje naložil vse posnetke z zlate plošče, pa je ostalo še ogromno prostora. Potem sem odkril, da lahko z njim snemaš, in sem pomislil, da bi lahko posnel kakšne zvoke z Zemlje, ki jih še niste slišali. Nanj bom zabeležil tudi vse, kar se dogaja v zaodrju priprav na izstrelitev moje rakete. To bo nekaj takega kot bonus posnetki na blu-rayu!

V nadaljevanju zgodbe Aleksa še nekoliko bolje spoznamo. Izvemo, da ima starejšega brata Ronnieja, ki pa zanj pogosto nima veliko časa, in da veliko razmišlja o očetu, ki je umrl, ko je imel komaj tri leta.

Enkrat me je Benji vprašal, ali sem nesrečen, ker nimam očka, jaz pa sem ga vprašal: 'Si ti nesrečen, ker nimaš dinozavra?' Odgovoril je, da ne ve, ker še nikoli ni imel nobenega, in jza sem rekel, da enako čutim glede očka. Potem je Benji pripomnil, da bi bilo vseeno kulsko imeti triceratopsa, lahko bi ga jahal, lomastil z njim skozi šolske stene, in če bi te dežurni hotel kdaj zašpecati zaradi neprimernega vedenja, bi mu lahko zabrusil 'Kar z mojim triceratopsom se zmeni'. Strinjal sem se, da je to super ideja.

Aleksova pustolovščina

Da je Aleks prav poseben deček, pa postane jasno, ko se odloči, da bo – ne da bi povedal komu od svojih domačih – odšel s svojim kužkom na zares dolgo in tvegano pot iz domačega Kolorada naravnost v Novo Mehiko na Šov amaterskih raketnih modelarjev.

vesolje me slisisS seboj seveda vzame še svoj zlati ipod, na katerem zbira posnetke za na milijone svetlobnih let oddaljena inteligentna bitja. Vse to v upanju, da ga bodo ta nekoč našla in tako spoznala, kakšna je bila Zemlja.

Seveda na dečkovi poti ne gre vse povsem po načrtih, zato pa tekom svoje pustolovščine spozna zares veliko prijaznih, zabavnih in skrbnih ljudi. A tudi ti Aleksa ne morejo obvarovati pred uničujočimi skrivnostmi, ki se druga za drugo razkrivajo pred njim.

Priporočamo v branje!

Knjigo Vesolje, me slišiš? lahko prelistate tudi v spletni knjigarni Mladinske knjige.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri