Številni Slovenci si dneva brez kruha preprosto ne moremo predstavljati.
Raziskave kažejo, da danes pojemo pol manj kruha kot pred 20 leti., poroča srbski portal Mondo rs.Nutricionistka Nađa Radonjić je za TV Prva pojasnila, kako ta živilo vpliva na pridobivanje telesne teže. "Ne bi rekla, da je veliko kruha glavni krivec za debelost. V zgodovini smo jedli še precej več kruha kot danes. Mislim, da smo kruh napačno razumeli," je povedala.
Pogosto slišim od ljudi: "Nismo mi neka primitivna družina, da bi jedli beli kruh’. Presenetilo vas bo, a beli kruh ima manj kalorij kot polnozrnati," je pojasnila Radonjić. Dodala je, da je polnozrnati kruh boljši, saj vsebuje več vlaknin, mineralov in vitaminov: "To žito je veliko bogatejše od rafinirane bele pšenice. Res je, da ima polnozrnati kruh več kalorij, a vsebuje tudi več vlaknin. Bolje je jesti polnozrnati kruh. Kruh pa ne sodi skupaj z rižem ali krompirjem na krožniku – kar je v naši kulturi pogosto navada," je opozorila.
Nutricionistka je poudarila, da kruha ni treba izločiti iz prehrane, razen seveda, če imate intoleranco na gluten. "Polnozrnati kruh vsebuje vitamine skupine B in koristne snovi in ga ne bi smeli preprosto izločiti, ampak ga moramo obravnavati kot samostojen obrok," je dodala.
Ko gre za črni kruh, Radonjić poudarja, da je črni kruh iz celih zrn najzdravša izbira. Če želite iz prehrane izključiti gluten, morate odstraniti ječmen, pšenico in rž, medtem ko so vse druge žitarice primerne za pripravo kruha.
Razvrstitev kruhov od najslabšega do najboljšega:
Po mnenju nutricionistke je razvrstitev naslednja:
- Najslabši: pšenični kruh (iz bele pšenice)
- Najbolj priporočljivi: kruhi iz rži in ječmena, ki bi morali biti čim pogosteje del prehrane.