Okusne vietnamske palačinke (Banh Xeo): Azijski pridih v vašem domu!

28. 11. 2020 | Vir: Story
Deli
Okusne vietnamske palačinke (Banh Xeo): Azijski pridih v vašem domu! (foto: Foto: Shutterstock)
Foto: Shutterstock

Vietnamci slovijo po zares odlični hrani. Ker trenutno ne moremo nikamor, si lahko doma pričaramo malce drugačno, eksotično hrano, tokrat njihove hrustljave palačinke, ki se jim ni mogoče upreti.

Če jih pripravite po tem receptu, boste zagotovo navdušeni nad njimi:

Sestavine (za 14 palačink):

  • 200 g riževe moke
  • 2 žlici koruzne moke ali jedilnega škroba
  • 240 ml kokosovega mleka
  • ščep sladkorja
  • pol žličke soli
  • žlička in pol kurkume
  • pribl. 240 ml mrzle vode
  • arašidovo olje za cvretje

Nadev:

  • 2 narezana korenja
  • 1 narezana rdeča paprika
  • 1 narezana kumara
  • 2 na tanko narezani mladi čebuli
  • ocvrta zelenjava (po želji)
  • pest sojinih kalčkov
  • skodelica piščančjega mesa ali rakcev (po želji)
  • sveža zelišča: meta, koriander ali tajska bazilika
  • Sriracha (pekoča omaka iz čilija) ali kakšna druga omaka iz čilija (po želji)

Pomaka:

  • 1 velik strok česna (narezan)
  • 2 žlici riževega kisa ali limetinega soka
  • 1 žlica tamarija ali sojine omake
  • 1 žlica rjavega sladkorja ali javorjevega sirupa
  • 1 na tanko narezan rdeč čili

Priprava:

1 Vse sestavine za testo zmešamo in pustimo stati. Dodamo toliko vode, da bo testo tekoče kot za navadne palačinke. Najbolje je, da testo pripravimo nekaj ur prej in ga do peke palačink pustimo v hladilniku.

2 Za pomako najprej v majhni posodi zmešamo sesekljan česen in rižev kis (ali limetin sok). Pustimo nekaj časa stati, da se česnov vonj nevtralizira. Po nekaj minutah dodamo še sladkor, sojino omako, čili in dve žlici vode ter vse dobro premešamo.

3 Na srednjem ognju segrejemo posodo, v kateri bomo pekli palačinke. Ko je ta segreta, dodamo malo olja, ki naj se res segreje. Za kratek čas odstavimo posodo, vanjo zlijemo testo za palačinke, in to tako, da se testo lepo razporedi po posodi.

4 Palačinko pecite dve minuti, po tem času bi se morala palačinka sama in brez težav odlepiti od posode. Uporabite široko lopatko, da boste palačinko lahko brez težav obrnili, in jo pecite še eno do dve minuti na drugi strani.

5 Medtem ko palačinke pečete, jih dajte na toplo. Vsako palačinko prepognite na pol.

6 Takoj ponudite, nadevajte jo z ocvrto ali svežo zelenjavo, zelišči, piščančjim mesom ali rakci.

Napisala: Lidija Petek Malus, Fotografiji: Shutterstock,

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord